Cultuurminister: Ogen niet sluiten over Zwarte Piet

Print
Cultuurminister: Ogen niet sluiten over Zwarte Piet

Afbeelding: ANP

Tradities moeten met hun tijd meegaan, anders verliezen ze hun bestaansrecht. Dat zei minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen maandagmiddag over de discussie rond Zwarte Piet.

Van Engelshoven (D66) reageerde tijdens de behandeling van haar begroting op vragen van de PVV. Volgens haar kunnen we de ogen niet kunnen sluiten voor groepen die aanstoot nemen aan Zwarte Piet. De bewindsvrouw hoopt dat het maatschappijlijk debat 'respectvol' wordt gevoerd.

Levend
Ze wees erop dat het vroegere dreigen met Piet die met de roe komt, inmiddels ook helemaal uit de tijd is geraakt. "Tradities moeten levend blijven", aldus Van Engelshoven. 

PVV-Kamerlid Martin Bosma reageert furieus op het antwoord. "Ramadan en Iftar? Die tradities deugen wel", zegt hij cynisch op Twitter. Hij benadrukt dat de D66-minister ook namens de coalitiepartners CDA en VVD spreekt.

Politiek
Van Engelshoven lijkt met haar opmerkingen te breken met de opvatting van het kabinet-Rutte II. Premier Rutte benadrukte toen dat de politiek zich niet moet bemoeien met het sinterklaasfeest, maar dat het een zaak was van de samenleving. Rutte wilde toen niet ingaan op de vraag of hij zich ook een andere Piet met een andere huidskleur kon voorstellen. "Als ik daarop inga, lijkt het net of ik er een beleidsopvatting over heb."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →