CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stopt met MH17-dossier na misser

Print
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stopt met MH17-dossier na misser

Afbeelding: ANP

Pieter Omtzigt (CDA) stopt voorlopig met het MH17-dossier na zijn misser rond het MH17-onderzoek. Dat heeft hij maandagmiddag laten weten.

Omtzigt benadrukt in een bericht op Facebook dat de discussie rond hem niet in de weg mag gaan staan van de zoektocht naar de waarheid en de daders van ramp MH17. "Het is niet mijn bedoeling geweest om de nabestaanden en de mensen die bij het onderzoek betrokken zijn op deze manier met de gevolgen van mijn handelen te confronteren."

Nepgetuige
Omtzigt kwam zaterdag in de problemen toen NRC Handelsblad schreef dat hij een Oekraïense 'nepgetuige' twijfel heeft laten zaaien over de vliegramp met vlucht MH17 in een zaal vol nabestaanden. De krant had geluidsopnamen en sms-verkeer onder ogen gehad waaruit dat bleek. 

Lees ook: Buma spreekt met Omtzigt over kwestie rond ‘nepgetuige’ MH17

De CDA'er heeft tijdens de bijeenkomst op de Vrije Universiteit in mei dit jaar een Oekraïense man laten zeggen dat hij andere toestellen in de lucht had gezien op het moment dat vlucht MH17 werd neergehaald. Omtzigt zou de tekst zelf aan de man hebben gegeven. 

Buk-raket
Het onderzoeksteam stelt echter dat het vliegtuig is neergehaald door een Russische Buk-raket. De man was op de dag van de ramp bovendien helemaal niet in het gebied. 

Omtzigt wist naar eigen zeggen niet dat de man geen ooggetuige was, maar heeft wel toegegeven onzorgvuldig te hebben gehandeld. Hij zegt dat te betreuren. "In mijn gedrevenheid op dit dossier om vragen beantwoord te krijgen heb ik op deze bijeenkomst onzorgvuldig gehandeld. Dat betreur ik", tweette het Kamerlid zaterdag. 

Serieus
CDA-leider Sybrand Buma liet eerder vandaag weten na te gaan denken over hoe het verder moet met Omtzigt. Volgens Buma heeft het Tweede Kamerlid 'een fout gemaakt in een zaak die heel serieus is'. "Ik wil precies weten wat er gebeurd is." Hij benadrukt dat het een zaak van het CDA is, niet van de coalitie. 

Afgelopen weekend zei Buma nog dat de vraag of Omtzigt een andere portefeuille zou moeten krijgen 'niet aan de orde' was. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →