Leven lang pijn? Limburg kan voor doorbraak zorgen

Print
Leven lang pijn? Limburg kan voor doorbraak zorgen

Afbeelding: iStock

Een op de vijf Nederlanders lijdt aan chronische pijn. Het kost de samenleving vele miljarden en de behandeling laat nog zeer te wensen over. Een nieuw Limburgs project moet nu voor een doorbraak gaan zorgen.

De kwaliteit van leven van patiënten met chronische pijnklachten kan aanzienlijk verbeteren. Maar dan moet de aanpak van die pijn wel rigoureus op de schop, omdat patienten nu nog vaak een goede behandeling mislopen.

Landelijk voorbeeld
Dat is het uitgangspunt van het in oktober opgerichte Netwerk Pijnrevalidatie Limburg, dat als landelijk voorbeeld moet dienen hoe het beter kan. Het netwerk is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Maastricht (UM) en Adelante Zorggroep.

Lees ook: Barbara (38) heeft al haar hele leven pijn: 'Alsof je gewrichten uit de kom worden getrokken'

In het Netwerk Pijnrevalidatie Limburg werkt een groep huisartsen, revalidatieartsen, psychologen, fysio-, ergo- en oefentherapeuten intensief samen om de beste behandeling voor patiënten te verzorgen. Het project is in eerste instantie in de regio Parkstad begonnen, maar moet daarna verder worden uitgerold. Zorgverzekeraars CZ, VGZ en Zilveren Kruis steunen het project.

Vergrijzing
Chronische pijn is een enorm groot probleem: een op de vijf Nederlanders lijdt er aan. En dat aantal is, zeker in Limburg, groeiende. Zeker in oostelijk Zuid-Limburg is er sprake van een stijging, waarbij de vergrijzing en relatief inactieve leefstijl als oorzaken zijn aan te wijzen.

Volgens onderzoeker Ivan Huijnen van de Universiteit Maastricht (UM), projectleider van het netwerk, kost chronische pijn de samenleving een slordige twintig miljard euro per jaar. Dat is meer dan de kosten voor diabetes, hartziekten en kanker bij elkaar.

Niet genoeg kennis
Patiënten ontberen vaak een goede behandeling omdat er niet genoeg kennis is over de verschillende aspecten van chronische pijn onder zorgverleners. Daardoor wordt er vaak niet goed doorverwezen of samengewerkt. Als er vanuit een ander visie wordt gewerkt, zou dit patiënten veel ellende en de samenleving veel geld besparen, aldus Huijnen. "Chronische pijn veroorzaakt een hoge zorgconsumptie en een groot verlies aan arbeidscapaciteit."