Naam opvolger Wiertz wellicht pas in mei bekend

Print
Naam opvolger Wiertz wellicht pas in mei bekend

Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Het zou best eens tot volgend jaar mei kunnen duren voordat bekend is wie bisschop Frans Wiertz van Roermond opvolgt.

Dat zei bisdom-woordvoerder Mathieu Bemelmans maandagmiddag in antwoord op de vraag of er, met nog zo’n twee weken tot het terugtreden van Wiertz, al witte rook is over wie zijn plaats gaat innemen.

Koffiedik kijken
De zoektocht naar een nieuwe bisschop duurt gemiddeld een jaar. In Groningen - de recentste bisschopsbenoeming - duurde het nog langer. Als dat het worst case-scenario is, hoeven we op korte termijn niets te verwachten”, aldus Bemelmans, die overigens de optie openhoudt dat er onverwacht toch sneller een naam uit Rome komt. “Het blijft ook voor ons koffiedik kijken”. In Roermond begon de zoektocht officieel in mei, nadat paus Franciscus de ontslagaanvraag van Wiertz accepteerde.

Paus
De opvolgingskwestie ligt intussen in Rome. Het zogeheten kathedraal kapittel (het hoogste adviesorgaan van het bisdom) en de Nederlandse bisschoppen hebben eerder elk een lijst met kandidaten naar de nuntius - de diplomatiek vertegenwoordiger van de paus - in Den Haag gestuurd. Die heeft deze doorgeleid naar het Vaticaan. De nuntius schrijft ook een select gezelschap binnen de rooms katholieke kerk aan om te horen wat zij van de voorgedragen kandidaten vinden. Ook deze input gaat naar Rome, waar de congregatie van de bisschoppen zich erover buigt. Uiteindelijk heeft de paus Franciscus het laatste woord.

Lees ook: Bisschop Wiertz vertrekt op verjaardag

Boek
Bij gelegenheid van het afscheid van Wiertz verschijnt op 23 november een  boek waarin de bisschop terugkijkt op het leven, maar ook zijn gedachten laat gaan over de toekomst van de kerk. ‘Bisschop Frans Wiertz, missionair testament’ is geschreven door Christian van der Heijden, die deze zomer vier lange gesprekken met de scheidend bisschop had.

Jeugd
Wiertz vertelt in het boek uitgebreid over zijn jeugd in Kerkrade en zijn vorming tot priester in een tijd waarin in het sterk verzuilde Nederland vertrouwde normen en waarden gingen schuiven. Vervolgens gaat hij uitgebreid in op zijn persoonlijke ervaringen als parochieherder en bisschop. Na een actief leven van bijna vijftig jaar als pastor in woelige tijden is Wiertz tot de conclusie gekomen dat de kerk van de toekomst alleen een missionaire kerk kan zijn. Voor de kerk in Europa gebruikt de bisschop het beeld van een tocht door de woestijn, waar op bepaalde plaatsen oases te vinden zijn. Wiertz ziet het als de opdracht voor de leiders van de kerk om met name die oases tot bloei te laten komen.

Zaterdag al verschijnt ‘Hij is ons leven’, een bundeling van columns die bisschop Wiertz afgelopen jaren publiceerde. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →