Buitenlandse student neemt de benen na afstuderen

Print
Buitenlandse student neemt de benen na afstuderen

Archiefbeeld Afbeelding: iStock

Hoewel nergens in Nederland de studentenbevolking zo internationaal is als die in Maastricht, houden verreweg de meeste buitenlandse studenten het na hun afstuderen voor gezien in Zuid-Limburg en zoeken elders hun heil.

Een en ander blijkt uit een onderzoek van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs.

Magneet
Hogescholen en universiteiten in zowel Maastricht als Amsterdam trekken als een magneet studenten aan van over de hele wereld: beide steden tellen circa tienduizend internationale studenten. Maastricht steekt er echter met kop en schouders bovenuit in een vergelijking met de totale studentenbevolking: meer dan de helft van de totale Maastrichtse studentenpopulatie komt uit het buitenland. In Amsterdam is dat slechts 10 procent, in de andere steden circa 10 tot 20 procent.

Honkvast
Na hun afstuderen blijven internationale studenten vooral in de vier grote steden en Eindhoven plakken. Zo wonen en werken zeven jaar na het behalen van hun bul nog steeds twee derde van de internationale studenten in de regio Amsterdam. In Zuid-Limburg blijkt slechts een kleine honderd van de ruim driehonderd buitenlandse afgestudeerden honkvast te zijn. De rest is vertrokken.

Bevolkingskrimp
Het aantrekken en behouden van internationaal talent wordt volgens de onderzoekers steeds belangrijker voor de ontwikkeling van regio’s, zeker waar sprake is van een bevolkingskrimp. Internationale studenten versterken de lokale kenniseconomie en zijn een belangrijke vestigingsfactor voor kennisintensieve bedrijven en organisaties, concluderen de onderzoekers. Momenteel telt heel Limburg 11.400 internationale studenten.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →