Bommelder die paniek zaaide in restaurant was ontoerekeningsvatbaar

Print
Bommelder die paniek zaaide in restaurant was ontoerekeningsvatbaar

Afbeelding: Jeroen Kuit

De 23-jarige Bulgaar die paniek zaaide met zijn bommelding in Weert op 23 juni, was destijds ontoerekeningsvatbaar.

Tot dat oordeel komen deskundigen na een onderzoek naar de man, zo bleek gisteren tijdens de rechtszitting. Tegen de man is dan ook behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis geëist door officier van justitie Ineke Meijer. Een strafeis waar zowel de verdachte als zijn advocaat Martijn Collart prima mee kan leven.

Stemmen
Kenan R. kreeg op de bewuste dag in juni rond 14.00 uur net het door hem bestelde biertje geserveerd toen hij plots iets riep over een bom. In restaurant De Toerist aan de Maaseikerweg zaten op dat moment enkele mensen op het terras. Niet iedereen raakte in paniek omdat voor sommige aanwezige gasten en personeelsleden al duidelijk was dat de man in de war was. De politie nam de melding echter ­serieus en sloot de hele Maaseikerweg af voor verkeer. Te meer daar de verdachte tegenover opgetrommelde agenten ook niet ontkende een bom in zijn fietstas te hebben. Kenen verklaarde eerder al dat hij destijds stemmen hoorde, dankzij medicatie is dat inmiddels voorbij.

Medicatie
De Bulgaar, al vier jaar zonder vrienden of familie in Nederland, is na de valse bommelding door hulpverleners opgevangen. Toen hij op vrije voeten kwam, is hij alsnog aangehouden uit vrees voor nieuwe escalaties. Dat is ook de reden voor justitie om een psychiatrische behandeling te eisen. Meijer: "We willen niet dat hij dit soort dingen vaker gaat doen.” Een eis waar raadsman Collart prima mee kan leven. "We zijn al vijf maanden verder en hij is in ieder geval van zijn psychose af dankzij medicatie maar het is goed als hij snel in een kliniek komt.”

De uitspraak volgt over twee weken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →