Minister eist stappen van mestbedrijven

Print
Minister eist stappen van mestbedrijven

Afbeelding: iStock

Mestbedrijven moeten aan de bak. Minister Carola Schouten (Landbouw) eist van de veehouders, mesttransporteurs en andere betrokken partijen uiterlijk half december een plan om de misstanden in de mestsector aan te pakken.

Er wordt veel gerotzooid met mest en Schouten riep vertegenwoordigers van de sector maandag op het matje. "Dat was een stevig gesprek", aldus de bewindsvrouw. De sector moet vooral naar zichzelf kijken, vindt ze. "De mestregels zijn er niet voor niets. Als er regels of wetten worden overtreden - waar dan ook - ligt de schuld bij de fraudeur of de crimineel. Naar de toezichthouder of de politie te wijzen is echt te makkelijk."

Gerommel
Schouten eiste tekst en uitleg van de sector naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad zaterdag. Daaruit bleek dat bijna twee derde van de mestbedrijven in delen van Brabant en Limburg is veroordeeld wegens fraude of wordt verdacht van gerommel.

Vrachtwagens 
Fraude met mest is slecht voor het milieu, stelde de minister eerder al vast. Veehouders mogen slechts een deel van de mest uitrijden om te voorkomen dat er teveel fosfaat en stikstof in de grond komt. De rest moet worden afgevoerd, maar dat kost 1000 euro per vracht. Boeren werken daarom samen met transporteurs en doen alsof ze de mest afvoeren. De administratie klopt, maar in de praktijk rijden vrachtwagens leeg heen en weer, stelt NRC op basis van eigen onderzoek.

Verziekt
Schouten vindt het plegen van fraude een kwestie van cultuur en gedrag. "De huidige moraal lijkt totaal verziekt. Aanpassing van gedrag binnen de sector is dan ook hard nodig. Boeren moeten beseffen dat zij hiermee de eigen collega’s en dus de hele sector benadelen."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen