Welke straffen gaat het OM eisen in proces-Van Rey?

Print
Welke straffen gaat het OM eisen in proces-Van Rey?

Piet van Pol (rechts) en Jos van Rey in 2008. Afbeelding: Archief De Limburger

Het Openbaar Ministerie (OM) komt dinsdag met de strafeis in de zaak in hoger beroep tegen de Limburgse politicus Jos van Rey. De oud-VVD'er staat voor het gerechtshof in Den Haag terecht voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen.

Naast hem in de beklaagdenbank zit projectontwikkelaar Piet van Pol, al zo'n halve eeuw goed bevriend met Van Rey. In de ogen van het OM heeft Van Pol zijn goede vriend omgekocht.

Vorige week heeft het tweetal andermaal ontkend dat er sprake is geweest corruptie. Vriendschap en gezelligheid, daar draaide hun relatie om, bezwoeren zij het hof.

Werkstraf
De rechtbank in Rotterdam legde Van Rey vorig jaar een werkstraf van 240 uur op. Van Pol kreeg een werkstraf van 100 uur. Het OM had tegen beiden twee jaar celstraf geëist. Omdat de straffen veel lager uitvielen, tekende het OM hoger beroep aan. Ook Van Rey (72) en Van Pol (74) gingen in beroep.

Van Rey was voor de VVD onder meer raadslid en wethouder in Roermond en lid van de Eerste en Tweede Kamer.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →