Alle agenten lopen volgend jaar met uitschuifbare knuppel

Print
Alle agenten lopen volgend jaar met uitschuifbare knuppel

De nieuwe knuppel is harder en daardoor effectiever in gebruik. Afbeelding: Politie

Nederlandse agenten krijgen volgend jaar allemaal een nieuwe, uitschuifbare wapenstok. De nieuwe stok is volgens de politie uitermate geschikt om verdachten op grotere afstand onder controle te brengen of te houden.

De komst van de stok werd al in 2016 aangekondigd, maar nu is er ook daadwerkelijk een bestelling geplaatst. In april 2016 bleek dat het nieuwe politie-uniform (dat in 2014 werd ingevoerd), een fout bevatte. Door de fout struikelden dienders over hun eigen knuppel. Eén agente raakte gewond en sleepte de politietop voor de rechter. Die gaf de agente gelijk en sprak van een 'ondeugdelijk en daardoor gevaarzettend uniform'.

Effectief
De politie had daardoor al langer de wens om een nieuwe wapenstok te introduceren. Ook werd er al eens met de stok geëxperimenteerd tijdens horecadiensten. De uitschuifbare stok heeft als voordeel dat deze makkelijker te dragen is. Hij is gemaakt van harder materiaal en daarom effectiever in gebruik.

Terugdeinzen
De politie verwacht dat met deze wapenstok minder geweld hoeft te worden gebruikt dan met de huidige stok. Uit een eerdere proef bleek namelijk dat het dreigen met de uitschuifbare wapenstok al effect heeft. Mensen deinzen al terug zodra ze het geluid horen van het uitschuiven van de stok. Het gebruik van de wapenstok wordt gezien als proportioneel geweld.  

De nieuwe wapenstok wordt in Duitsland gemaakt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →