OM in zaak-Van Pol: ook binnen vriendschap is omkoping mogelijk

Print
OM in zaak-Van Pol: ook binnen vriendschap is omkoping mogelijk

Vastgoedondernemer Piet van Pol. Afbeelding: ANP

De rechtbank Rotterdam heeft onvoldoende oog gehad voor de opeenstapeling van giften van projectontwikkelaar Piet van Pol aan voormalig wethouder Jos van Rey.

Dat stelde het Openbaar Ministerie dinsdag in zijn requisitoir bij het gerechtshof in Den Haag in de strafzaak tegen Van Pol.

Goede relatie
Volgens het OM heeft de rechtbank ten onrechte bepaalde giften uitgesloten omdat deze zouden passen binnen de vriendschap tussen beide Roermondenaren. Als een ambtenaar als Van Rey steeds meer giften privé krijgt, moet hij zich realiseren dat de gever belang heeft bij een goede relatie, stelde advocaat-generaal Theo de Jong.

Bovendien liepen bij Van Rey en Van Pol zakelijk en privé nogal door elkaar. Tijdens hun gezamenlijke vakanties in St. Tropez bespraken zij bijvoorbeeld projecten in Roermond, denkt het OM.

Veel voordeel
Anders dan de rechtbank stelt justitie dat Van Pol veel voordeel heeft gehad van zijn band met Van Rey. Het OM komt dinsdag nog met de strafeis in beroep tegen Van Pol en later op de dag tegen Van Rey. De rechtbank veroordeelde beiden vorig jaar tot taakstraffen, waar het OM twee jaar cel had geëist.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →