AVROTROS zet 'jachtprogramma' Hunted offline na aangifte ProRail

Print
AVROTROS zet 'jachtprogramma' Hunted offline na aangifte ProRail

Afbeelding: ANP

ProRail doet aangifte tegen de makers van het AVROTROS-programma Hunted. In de aflevering van gisteravond was te zien dat een van de deelnemers zich dicht langs het spoor bevond, op verboden terrein. Spoorlopen is volgens ProRail levensgevaarlijk. AVROTROS erkent dat het fragment nooit uitgezonden had mogen worden en haalt de omstreden beelden offline.

In het tv-programma moeten twaalf mensen drie weken lang uit handen zien te blijven van een speciale opsporingsdienst. Doordat de deelnemer volgens ProRail het spoor koos als zijn vluchtroute heeft hij de wet overtreden en zichzelf in gevaar gebracht. Hierop staat een boete van 140 euro, zei een woordvoerder.

Trauma
Met de aangifte wil de spoorbeheerder een signaal afgeven. "Dit kan echt niet", aldus de zegsman. "Soms raken spoorlopers gewond of vallen er zelfs doden. Naast dat dit je leven kan kosten, werken dit soort aanrijdingen zeer traumatiserend voor spoorwegpersoneel, hulpverleners en andere getuigen."

Offline gehaald
Volgens AVROTROS is er inmiddels contact geweest met ProRail. "We hadden dit nooit zo mogen laten zien'', stelt woordvoerder Susanne van der Klugt. "De aflevering is nu offline gehaald en zal opnieuw worden gemonteerd. Het fragment halen we er uit en het zal ook niet te zien zijn in de herhaling vrijdagavond."

Aangifte
AVROTROS heeft volgens van der Klugt niet met ProRail gesproken over de mogelijkheid om de aangifte in te trekken.


Zeer recent raakte ProRail-baas Pier Eringa in opspraak toen hij zei dat machinisten 'minder snel op de rem moeten trappen als mensen langs het spoor lopen'. Politici spraken toen van een 'idiote uitspraak' en stellen dat de veiligheid van mensen altijd voor dient te gaan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →