Advocaat Szymkowiak niet onder indruk strafeis Piet Van Pol

Print
Advocaat Szymkowiak niet onder indruk strafeis Piet Van Pol

Piet van Pol bij het gerechtshof, vorige week. Afbeelding: ANP

Raadsman Peer Szymkowiak zegt totaal niet verrast te zijn door de hernieuwde eis van twee jaar cel in het hoger beroep tegen zijn cliënt Piet van Pol.

De  projectontwikkelaar wordt verdacht van omkoping van de Roermondse wethouders Jos van Rey en Tilman Schreurs.

"Het lag niet in de verwachting dat het Openbaar Ministerie van de eis in eerste aanleg zou afwijken", zegt Szymkowiak. Veel nieuws heeft hij naar eigen zeggen ook niet gehoord. Het OM hamert met name op de timing van de giften, die steeds op strategisch belangrijke momenten rond belangrijke projecten zouden plaatsvinden, maar volgens de raadsman zijn er grote gaten in die redenering te schieten.

Trainingsbroek
Het meest bizarre voorbeeld noemt hij een barbecue die door Piet van Pol zou zijn gegeven aan Tilman Schreurs. "Dat was een etentje van de vereniging van eigenaren van het kantoorpand waarin ook de zaak van Van Pol is gehuisvest. Schreurs kwam zijn daar werkende dochter ophalen. In trainingsbroek, met de hond aan de lijn. En dat zou een strategische gift zijn, omdat daags erna een belangrijk overleg gepland was tussen de gemeente en Van Pol?"

Het OM maakte ook extra werk van de vage scheidslijn tussen privé- en zakelijke contacten tussen Van Rey en Van Pol. De vriendschapsband staat omkoping niet in de weg, meent het OM. De rechtbank Rotterdam heeft volgens justitie ten onrechte een aantal trips naar Van Pols vakantievilla in Saint-Tropez en naar steden als Londen, Berlijn en Lourdes als vriendschappelijke reizen beschouwd.

'Niet omgekocht'
"Daar zat het probleem niet voor de rechtbank", meent Szymkowiak. "Voor de rechtbank moet buiten kijf staan dat Van Pol die giften heeft gedaan om Van Rey om te kopen. Mijn cliënt heeft Van Rey niet omgekocht. Van Pol en Van Rey zijn al jarenlang bevriend. De rechtbank kan niet uitsluiten dat die giften ook om een andere reden dan omkoping zijn gedaan. Daarom acht ze die giften niet bewezen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →