Ook in hoger beroep celstraf geëist tegen Jos van Rey

Print
Ook in hoger beroep celstraf geëist tegen Jos van Rey

Van Rey en zijn advocate Stevens arriveren bij het gerechtshof. Afbeelding: ANP/Koen van Weel

In hoger beroep is opnieuw twee jaar cel geëist tegen politicus Jos van Rey.

De eis van het Openbaar Ministerie is hetzelfde als in eerste aanleg, vorig jaar zomer. 

Vertrouwen
Volgens het OM ziet Van Rey het laakbare van zijn handelswijze niet in. Hij ondermijnt daarmee het vertrouwen in het openbaar bestuur. De omvang van de giften van Van Pol doen er eigenlijk niet toe, maar het OM blijft bij het oordeel dat Van Rey Van Pol heeft begunstigd bij de miljoenenprojecten. Een taakstraf doet volgens het OM geen recht aan de ernst van de vergrijpen en de schade aan het openbaar bestuur.

Van Rey hoorde het requisitoir met zichtbare ergernis aan. Zijn advocaat Gitte Stevens wilde geen commentaar geven tegen deze krant.

Werkstraf
De voormalig wethouder uit Roermond werd door de rechtbank vorig jaar veroordeeld voor corruptie, verkiezingsfraude en schending van het ambtsgeheim. Hij kreeg een werkstraf van 240 uur opgelegd. Ook zijn vriend, projectontwikkelaar Piet van Pol, kreeg een werkstraf opgelegd terwijl justitie om een celstraf had gevraagd. Het Openbaar Ministerie ging destijds direct in hoger beroep tegen de uitspraak. Van Rey en Van Pol namen een paar dagen later hetzelfde besluit. 

Van Pol
Piet van Pol hoorde dinsdag al eerder welke straf in hoger beroep tegen hem geëist wordt: ook hier vroeg justitie opnieuw om twee jaar cel. Zijn advocaat, Peer Szymkowiak, liet dan ook weten niet veel nieuws te hebben gehoord. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →