Aantal buitenlandse studenten in Maastricht bijna verdubbeld

Print
Aantal buitenlandse studenten in Maastricht bijna verdubbeld

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Maastricht - In Maastricht komt meer dan de helft van de studenten uit het buitenland. Honderd nationaliteiten weten hun weg te vinden naar de provinciehoofdstad. Vooral Britten, Belgen en Duitsers blijken zich aangetrokken te voelen tot de Maastrichtse universiteit.

Dat blijkt uit onderzoek van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Waren er in 2007 nog rond de 5.500 internationale hbo- en wo-studenten in Maastricht te vinden, zijn dat er zo'n tien jaar later bijna tienduizend. 

Verdubbeling
Maastricht trekt naast Amsterdam, Rotterdam en Groningen de meeste internationale studenten: ieder van die steden haalt er acht- tot tienduizend binnen. Het totaal aantal buitenlandse studenten in Nederland dat hier hun bachelor- en masterstudie doet, is in tien jaar tijd verdubbeld van veertig- naar tachtigduizend. 164 nationaliteiten timmeren aan de weg richting een diploma. Daarbij wordt ook overigens ook Nederland gerekend: een zesde van de internationale studenten heeft een Nederlands paspoort en ging in het buitenland naar de middelbare school. Na het behalen van het schooldiploma vertrokken zij voor hun studie naar Maastricht.

Oosterburen
Steeds meer studenten komen volgens het onderzoek van ver. Vijf procent van de buitenlandse studenten komt uit China. De meeste komen van veel dichter bij huis. Een kwart van hen komt over van onze oosterburen. In het studiejaar 2016-2017 deden 22 duizend Duitse studenten mee. Opvallend is dat er steeds meer uit het Verenigd Koninkrijk komen. De toename zou samenhangen met het verhogen van het collegegeld onder premier Cameron.

Blijven hangen
Een kwart van de internationale studenten blijft na afstuderen hun leven lang in Nederland wonen en werken. Hoewel Maastricht als topbestemming geldt voor buitenlanders die hun felbegeerde papiertje wilen halen, houden de meesten het na afronding van hun studie in Zuid-Limburg voor gezien.

Lees ook: Buitenlandse student neemt de benen na afstuderen

Zie hieronder waar alle internationale studenten in Maastricht vandaan komen.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →