Venlo doet aandeel in groot windmolenpark van de hand

Print
Venlo doet aandeel in groot windmolenpark van de hand

Afbeelding: iStock

Venlo betaalt niet meer mee aan de ontwikkeling van het grootste windmolenpark van de provincie.

Het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo neemt het aandeel van Venlo over.

Fort van Venlo
Snel duidelijkheid, want van uitstel komt afstel. Dat vinden de partijen die werken aan de komst van het grootste windmolenpark van Limburg - negen windmolens langs het spoor Venlo-Eindhoven. Die duidelijkheid is er. Het Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo neemt het aandeel van Venlo over. Venlo zou 650.000 euro steken in de ontwikkeling van het windmolenpark. Dat zou ook de stroom voor het Fort van Venlo (indoormarkt met LeisureDome) op het kazerneterrein leveren. Toen het Fortplan in zwaar weer kwam, zette Venlo de bijdrage van 650 mille in de ijskast.

Beroerde financiële positie
Een rol speelde dat de financiële positie van Venlo beroerd is. Wethouder Jos Teeuwen: "Het Ontwikkelbedrijf Greenport neemt de plaats van Venlo in. We vinden het wel belangrijk dat het windpark er komt. Maar we investeren niet meer mee, gezien onze financiële positie en de onzekerheden rond het Fort van Venlo." 

Duurzaamheid
Volgens Teeuwen spelen de duurzaamheidsambities van de provincie een belangrijke rol bij het zoeken naar een snelle oplossing. Limburg heeft namelijk met het Rijk afgesproken in 2020 95,5 megawatt windenergie te leveren. Daarvoor zijn in Limburg 36 windmolens nodig. De windturbines in Venlo zouden eind 2019 moeten draaien en dan 30 megawatt leveren. Etriplus (het energiebedrijf van Greenport Venlo), provincie, Horst aan de Maas en Venray staken de koppen recent bijeen. Etriplus financiert de ontwikkelingskosten voor.

Met het wegvallen van 650 mille dreigde een gebrek aan liquide middelen en dus afstel voor het windpark, zo blijkt uit informatie aan de Venlose raad. Etriplus ging in overleg met het Ontwikkelbedrijf Greenport. Dat moet de aandeelhouders - provincie, Horst aan de Maas en Venray - goedkeuring vragen om het aandeel van 20 procent van Venlo over te nemen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →