Studentensteden slaan alarm over huisjesmelkers

Print
Studentensteden slaan alarm over huisjesmelkers

Afbeelding: iStock

Wethouders van twaalf studentensteden, waaronder Maastricht, roepen in een brandbrief minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren op om maatregelen te nemen tegen huisjesmelkers.

Die maken misbruik van het gebrek aan woonruimte door studenten veel te hoge huren in rekening te brengen. Ook zouden huisjesmelkers hun huurders intimideren als zij te hoge huren of gebrekkig onderhoud melden bij de huurcommissie.

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Wonen) stuurt de brief mede namens de studentensteden Delft, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Wageningen.

Boetes
De gemeenten willen dat de minister hen de mogelijkheid geeft om verhuurders bij overtredingen van huurregels te kunnen straffen met boetes en dwangsommen.

Bond
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) staat achter de oproep van de wethouders. "Wij zijn blij dat de wethouders het probleem erkennen en wij steunen hen dan ook in hun oproep. Wij verwachten van de nieuwe minister dat ze maatregelen neemt om deze uitbuiting te stoppen", aldus voorzitter Tariq Sewbaransingh. Ook de bond wijt de problemen aan het ontbreken van sancties.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →