Studentensteden slaan alarm over huisjesmelkers

Print
Studentensteden slaan alarm over huisjesmelkers

Afbeelding: iStock

Wethouders van twaalf studentensteden, waaronder Maastricht, roepen in een brandbrief minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren op om maatregelen te nemen tegen huisjesmelkers.

Die maken misbruik van het gebrek aan woonruimte door studenten veel te hoge huren in rekening te brengen. Ook zouden huisjesmelkers hun huurders intimideren als zij te hoge huren of gebrekkig onderhoud melden bij de huurcommissie.

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Wonen) stuurt de brief mede namens de studentensteden Delft, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Wageningen.

Boetes
De gemeenten willen dat de minister hen de mogelijkheid geeft om verhuurders bij overtredingen van huurregels te kunnen straffen met boetes en dwangsommen.

Bond
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) staat achter de oproep van de wethouders. "Wij zijn blij dat de wethouders het probleem erkennen en wij steunen hen dan ook in hun oproep. Wij verwachten van de nieuwe minister dat ze maatregelen neemt om deze uitbuiting te stoppen", aldus voorzitter Tariq Sewbaransingh. Ook de bond wijt de problemen aan het ontbreken van sancties.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen