Extra meetpunt bij A2-tunnel moet twijfel wegnemen over smerige lucht

Print
Extra meetpunt bij A2-tunnel moet twijfel wegnemen over smerige lucht

Afbeelding: Johannes Timmermans

Het ontbreken van een luchtfilter in de A2-tunnel blijft de gemoederen bezighouden. Mogelijk komt er een extra luchtmeetpunt bij de zuidelijke tunnelmonden.

De gemeente Maastricht en de provincie gaan onderzoeken of bij de zuidelijke tunnelmonden van de Prins Willem Alexandertunnel een nieuw luchtmeetstation kan komen. Dan is het hele traject van de ondergronds gebrachte A2 door Maastricht-oost afgedekt met apparatuur die de klok rond vastlegt hoe smerig de lucht is en hoe ze is samengesteld.

Verhuizen
Bij de Kasteel Hillenraadweg in de wijk Nazareth, ter hoogte van de noordelijke in- en uitritten van de A2-tunnel, staat al een meetstation. Ter hoogte van de Nassaulaan fungeert al vele jaren het provinciaal meetstation, al van ver voor de tunnelbouw. Bedoeling was het zuidwaarts te verhuizen als de tunnel in gebruik zou zijn genomen.

Nu willen provincie en gemeente Maastricht dat het gewoon blijft staan en registreert welke invloed de ondergrondse stadstraverse heeft op de luchtkwaliteit in de omgeving. Een (nieuw) derde meetstation aan de zuidkant van het A2-tunnelgebied zou de dekking compleet maken.

Viezer
Meetapparatuur bij de twee tunnelmonden moet uitsluitsel geven over de vrees van milieuclubs en bewoners bij de in- en uitritten van de tunnel, dat de lucht in die omgeving viezer is geworden, met alle gezondheidsrisico’s voor mensen van dien. Een gerechtvaardigde veronderstelling, omdat de A2-tunnel - ondanks een stevige lobby - niet is uitgerust met een luchtfiltersysteem.

De uitlaatgassen van alle auto’s die door de ondergrondse rijden, komen in geconcentreerde vorm aan de noord- en zuidkant van de A2-tunnel naar buiten. Wie in de omgeving woont, maakt zich ongerust over de gevolgen voor de lucht die wordt ingeademd, meldt actiegroep Klaor Loch.

Eind volgend jaar worden de eerste meetresultaten verwacht van de luchtkwaliteit in Maastricht-oost, na ingebruikname van de A2-tunnel. Het betreft in dat geval cijfers over 2017.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →