OM eist gedwongen opname Syrische vluchteling na steekpartij

Print
OM eist gedwongen opname Syrische vluchteling na steekpartij

Afbeelding: ANP Xtra

Tegen een 33-jarige man die in 2015 vanuit Syrië via Turkije naar Nederland is gevlucht, is dinsdag gedwongen opname geëist vanwege een steekpartij in Weert.

Justitie vreest dat de man, die al sinds de vechtpartij in mei in voorlopige hechtenis zit, gevaarlijk is als hij op vrije voeten komt.

Gemarteld
De rechter buigt zich de komende twee weken over de manier waarop Mohamad A. (33) moet worden geholpen. Geboren en getogen in het Syrische Damascus maakte hij het begin van de oorlog in zijn land in alle hevigheid mee: zijn fastfoodrestaurant werd platgebrand en door een persoonsverwisseling belandde hij in de gevangenis waar hij werd gemarteld. Via Turkije vluchtte hij naar Nederland waar hij na opvang in het Weerter azc inmiddels een appartement in de binnenstad van Weert bewoont.

Oorlogsverleden
In de rechtbank rees dinsdag de vraag of het oorlogsverleden voor Mohamad een rol speelde toen hij 20 mei op de Oelemarkt een 46-jarige bekende uit Weert met een nagelschaartje in de rug stak. Had het slachtoffer een pistool op zak, zoals de Syrische vluchteling beweert, of had de Syriër last van een waanidee? Het wapen is in ieder geval door de politie niet teruggevonden, bebloed slachtoffer en nagelschaartje wel.

PTSS
De in de rechtbank opgeroepen psychiater die Mohamad onderzocht, vreest dat restanten van posttraumatische stressstoornis (ptss) uit zijn tijd in Syrië opstaken. Mogelijk mede aangewakkerd door het gebruik van cocaïne en het weglopen van zijn vrouw met hun zoontje met wie hij net herenigd was.

Vanwege het oordeel van de ­psychiater dat Mohamad mogelijk volledig ontoerekeningsvatbaar was, eiste justitie gisteren opname in een psychiatrisch ziekenhuis voor maximaal een jaar. Advocaat Smail Ettalhaoui pleitte voor vrijspraak omdat Mohamad uit noodweer zou hebben gehandeld. En hooguit een ambulant zorgtraject.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →