Advocaat zegt Oranje vaarwel met recordaantal zeges

Print
Advocaat zegt Oranje vaarwel met recordaantal zeges

Afbeelding: Pro Shots

Oranje heeft dinsdagavond in Boekarest de oefenwedstrijd tegen Roemenië gewonnen (0-3). De goals vielen na rust, en werden gemaakt door Memphis Depay, Ryan Babel en Luuk de Jong. Steven Berghuis gaf driemaal de assist.

De bondscoach die vertrekt bij de KNVB moest zich de afgelopen dagen bijna verantwoorden voor het feit dat hij graag wilde winnen van Schotland en Roemenië. De 70-jarige Dick Advocaat weigerde in zijn laatste interlands als baas van Oranje vrolijk te gaan experimenteren met allerlei piepjonge spelers, maar wilde ook in Boekarest gewoon vooral de volle buit pakken in een oefeninterland. Dat lukte (0-3), Advocaat won zes van de zeven interlands die hij coachte en kroonde zich op die manier ook nog eens tot de bondscoach die de meeste wedstrijden ooit wist te winnen als keuzeheer van Oranje.

Afscheidsfeestje
Bij het vrolijke afscheidsfeestje in Boekarest, naast Advocaat vertrekken immers ook zijn assistenten Ruud Gullit en Fred Grim en teammanager Hans Jorritsma bij het Nederlands elftal, oogde Oranje een stuk gretiger dan verleden week in Aberdeen in Schotland. De Nederlandse treffers bleven voor rust nog uit, maar direct na de pauze sloeg Oranje wel tweemaal snel toe. Beide keren was Steven Berghuis van Feyenoord de aangever. Memphis Depay kopte keurig de 0-1 binnen, Ryan Babel zorgde voor de tweede Nederlandse treffer: 0-2.

Fraai record
Beide doelpuntenmakers verdwenen na een uur naar de kant en onder meer Wesley Sneijder mocht zijn opwachting maken. De recordinternational van het Franse Nice zette op die manier interland 133 achter zijn naam en stelde zijn fraaie record dus nog iets scherper.

Roemenië zette in de slotfase nog aan. Tot Luuk de Jong, eveneens invaller, wederom op aangeven van Berghuis voor 0-3 zorgde. Oranje, met op Sneijder en Babel na allemaal spelers in de gelederen die nog jarenlang moeten kunnen meedraaien in Oranje, won dus vrij simpel. Met jonge spelers als De Ligt, Aké en de invallers Vilhena en debutant Donny van de Beek werd de winst in Roemenië probleemloos over de eindstreep getrokken.