Spectaculaire beelden van werkwijze 'Audibende' in Opsporing Verzocht

Print
De politie heeft dinsdagavond in Opsporing Verzocht spectaculaire beelden laten zien van de werkwijze van de Utrechtse ‘Audibende’. Te zien is hoe een van de daders gewond raakt bij een explosie in een Duits bankgebouw. Ook zijn beelden te zien van een Audi met daarin drie plofkrakers, die crasht op een rotonde in Utrecht.

De groep voerde afgelopen zomer drie keer een geslaagde plofkraak uit in Duitsland. Eén keer bleef het bij een poging. Op 23 juni en op 9 juli werd er in het Duitse Rheine een pinautomaat opgeblazen, op 25 juli in Wesel. De poging vond op 4 augustus in Rheine-Mesum plaats. Bij de kraak van 23 juni raakten mogelijk één of meerdere daders gewond. Volgens de politie gaat het bij de plofkraken mogelijk om dezelfde daders.

Ze reden in gestolen Audi’s, voorzien van dito kentekenplaten, en werden gefotografeerd door flitsers in Duitsland. De politie hoopt door het laten zien van die foto’s de daders snel te kunnen pakken.

Crash
De vlucht na de plofkraak in Wesel eindigde niet goed voor de daders. De Duitse politie had hen al snel op het spoor en ze seinden hun Nederlandse collega's in. Een achtervolging van meer dan 100 kilometer eindigde in een crash op het Anne Frankplein in Utrecht. De politie kon de auto, die soms snelheden van boven de 200 kilometer per uur zou hebben gehaald, tot Nieuwegein vrij eenvoudig volgen; een politiehelikopter zag het voertuig immers steeds rijden. Toen de bestuurder de afslag Nieuwegein nam, raakte een motoragent het spoor echter bijster.

De auto reed vervolgens op de rotonde van het Anne Frankplein in Utrecht rechtdoor en crashte. Onderdelen van de auto lagen verspreid over het hele verkeersplein. De inzittenden vluchtten vervolgens verschillende kanten op. Eén man werd nog korte tijd gevolgd door de heli, maar was opeens van de radar verdwenen. De auto werd onderzocht op explosieven, maar die bleken er niet in te liggen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →