Voormalige NS-top voor de rechter in fraudezaak Limburgs ov

Voormalig NS-topman Timo Huges.© ANP/Koen van Weel

Maar liefst vijf voormalige directeuren van de NS en dochterbedrijven moeten zich deze donderdag voor de rechter verantwoorden voor gerommel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Paul Bots

Belangrijkste verdachten zijn Timo Huges, de ontslagen president-directeur van het spoorbedrijf, en René de Beer, oud-directeur van Veolia Limburg.

Vertrouwelijke informatieDe Beer werd via een schijnconstructie ingehuurd door de NS om de aanbesteding in Limburg binnen te slepen. Vervolgens zou hij directeur van die nieuwe Limburgse vervoerder worden. Nog voordat hij bij Veolia weg ging, stuurde hij al vertrouwelijke informatie door naar zijn nieuwe werkgever.Vals spelHet vals spel werd echter voortijdig ontdekt. Het contract met De Beer werd daarom verscheurd voordat hij ook maar één dag in dienst van de NS-dochter had gewerkt. Limburg koos na de malversaties concurrent Arriva als vervoerder.

Lees ook: Omkoping op topniveau: dit zijn de hoofdrolspelers in de ov-fraudezaak

Valsheid in geschrifteDe rechtbank heeft maximaal acht dagen uitgetrokken voor het proces waarin naast de vijf oud-directeuren ook de NS zelf terechtstaat. Zevende verdachte is de directeur van het bedrijf dat De Beer tijdelijk in dienst nam en zo de schijnconstructie faciliteerde. Deze directeur wordt alleen verdacht van valsheid in geschrifte. De zes andere verdachten staan terecht wegens omkoping, valsheid in geschrifte en het lekken van bedrijfsgeheimen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal