Voormalige NS-top voor de rechter in fraudezaak Limburgs ov

Print
Voormalige NS-top voor de rechter in fraudezaak Limburgs ov

Voormalig NS-topman Timo Huges. Afbeelding: ANP/Koen van Weel

Maar liefst vijf voormalige directeuren van de NS en dochterbedrijven moeten zich deze donderdag voor de rechter verantwoorden voor gerommel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Belangrijkste verdachten zijn Timo Huges, de ontslagen president-directeur van het spoorbedrijf, en René de Beer, oud-directeur van Veolia Limburg.

Vertrouwelijke informatie
De Beer werd via een schijnconstructie ingehuurd door de NS om de aanbesteding in Limburg binnen te slepen. Vervolgens zou hij directeur van die nieuwe Limburgse vervoerder worden. Nog voordat hij bij Veolia weg ging, stuurde hij al vertrouwelijke informatie door naar zijn nieuwe werkgever.

Vals spel
Het vals spel werd echter voortijdig ontdekt. Het contract met De Beer werd daarom verscheurd voordat hij ook maar één dag in dienst van de NS-dochter had gewerkt. Limburg koos na de malversaties concurrent Arriva als vervoerder.

Lees ook: Omkoping op topniveau: dit zijn de hoofdrolspelers in de ov-fraudezaak

Valsheid in geschrifte
De rechtbank heeft maximaal acht dagen uitgetrokken voor het proces waarin naast de vijf oud-directeuren ook de NS zelf terechtstaat. Zevende verdachte is de directeur van het bedrijf dat De Beer tijdelijk in dienst nam en zo de schijnconstructie faciliteerde. Deze directeur wordt alleen verdacht van valsheid in geschrifte. De zes andere verdachten staan terecht wegens omkoping, valsheid in geschrifte en het lekken van bedrijfsgeheimen. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen