GGZ-instelling Virenze in zwaar weer: banen op de tocht

Print
GGZ-instelling Virenze in zwaar weer: banen op de tocht

Het hoofdkantoor van Virenze is gevestigd in kasteel Rijckholt. Het kasteel is te koop. Afbeelding: Wikipedia

GGZ-instelling Virenze, met hoofdkantoor kasteel Rijckholt bij Maastricht, maakt zo veel verlies dat Mondriaan uit Heerlen en Levanto in Sittard werken aan een overname van de zorgactiviteiten in Limburg. Daarbij gaan waarschijnlijk banen verloren. Alle partijen benadrukken dat de zorg aan cliënten niet in de knel komt.

Virenze telt bijna driehonderd fulltime arbeidsplaatsen, die werken op dertig locaties in het hele land. De locaties buiten Limburg komen in handen van Max Ernst GZZ in Arnhem. Virenze telt circa zevenduizend cliënten en bijna driehonderd fulltime arbeidsplaatsen.

De organisatie is de afgelopen jaren in de rode cijfers beland door de tariefdruk in de GGZ, door de overgang van de Jeugdwet naar de gemeenten, maar ook door een slechte bedrijfsvoering.

Productiviteit
"Er is onvoldoende gestuurd op kosten en productiviteit”, zegt Loek Radix, die als interim-bestuurder bij Virenze de zorg en zo veel mogelijk banen probeert veilig te stellen. Een opvallende kostenpost voor onderhoud en energie is het hoofdkantoor dat in het oude kasteel Rijckholt is gevestigd. Dat heeft Virenze-oprichter Frans Kochen in 2006 voor 1,6 miljoen euro gekocht van tv-producent Han van der Meer. Radix probeert de bedrijfsvoering te versoberen en daarom het kasteel te verkopen.

De raden van bestuur van Mondriaan en Levanto laten weten dat de activiteiten van Virenze worden ondergebracht in een joint venture van Mondriaan en Levanto. De overname moet leiden tot kostenbesparingen voor alle partijen.

Bij dit artikel stond eerder een foto van Frans Kochen en Peter Bottenberg voor kasteel Rijckholt uit 2007. Peter Bottenberg heeft de GGZ-instelling samen met Kochen opgericht, maar werkt er al sinds 2011 niet meer. Hij wenst daarom niet in verband te worden gebracht met de slechte bedrijfsvoering van Virenze.

De locaties van Virenze in Limburg:

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu