Winkeliers wrijven zich in handen om Black Friday

Print
Winkeliers wrijven zich in handen om Black Friday

Afbeelding: AD/AP

De Amerikaanse koopjesdag Black Friday rukt op in Nederland. Over exact een week gaan consumenten in de Verenigde Staten massaal inkopen doen voor bijvoorbeeld Kerstmis en ook in Nederland zijn er veel speciale aanbiedingen om klanten te lokken.

De typisch Amerikaanse taferelen, waarbij klanten soms letterlijk vechten voor een koopje, worden in Nederland nog niet verwacht. "Maar dat is slechts een kwestie van tijd", voorspelt directeur Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland.

Sinterklaas
De dag voor Black Friday is het in de VS Thanksgiving en ook in Nederland past de dag goed zo vlak voor alle feestdagen. Een kleine twee weken later is het al Sinterklaasavond. Onder meer grote winkelbedrijven als MediaMarkt en Bol.com doen mee. Ook zijn verspreid over het land veel winkels die dag langer open.

Hooggespannen verwachtingen
Mede door de opkomst van Black Friday, en vooral ook door de aantrekkende economie, heeft Detailhandel Nederland dit jaar hooggespannen verwachtingen voor de decembermaand. De brancheorganisatie rekent op een aardige omzetstijging voor winkels, mogelijk tot wel 7 procent extra ten opzichte van vorig jaar.

In de dagen tussen de aankomst van Sinterklaas en Oud en Nieuw kopen consumenten vooral luxe etenswaren, kleding voor het kerstfeest en tal van artikelen die als cadeautjes kunnen dienen. Vorig jaar sleepten winkeliers in deze periode volgens Detailhandel Nederland nog zo'n 1,5 miljard euro aan feestomzet binnen, bovenop hun reguliere opbrengsten.

Cyber Monday
De maandag na Black Friday is het Cyber Monday. Dan is het aan de overkant van de Atlantische Oceaan de beurt aan webwinkels om producten tegen fikse kortingen weg te doen. Volgens Van Golberdinge zie je dat campagnes rondom Cyber Monday ook aan populariteit winnen, maar vergeleken met Black Friday is dat wel nog redelijk beperkt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →