Gemeente Venlo kampt opnieuw met gapend gat in zorgbegroting

Print
Gemeente Venlo kampt opnieuw met gapend gat in zorgbegroting

Afbeelding: iStock

De gemeente Venlo komt nu al tekort op haar zorgtaken voor 2018. Om het gat te dekken vraagt het college van burgemeester en wethouders aan de Venlose gemeenteraad om 4,4 miljoen euro extra vrij te maken voor haar zorgtaken.

Afgelopen jaar ging Venlo 12 miljoen euro in de min door de uitvoering die zorgtaken. Een reddingsplan werd opgetuigd om een nieuw miljoenentekort te beteugelen. Daarbij werden afgelopen zomer de contracten met alle zorgaanbieders opengebroken om te komen tot een nieuwe betere afspraken. Het zou moeten leiden tot een bezuiniging van zeker tien miljoen euro.

Niet realistisch
Maar het plan zoals het er lag blijkt niet realistisch. De 38 zorgaanbieders waarmee Venlo voor het komende jaar verder wil waarschuwen in gesprekken met de gemeente dat het beoogde geldbedrag van 13 miljoen euro (een bedrag staat gelijk aan het geld dat Venlo van het Rijk voor haar zorgtaken krijgt) met name in de jeugdzorg onvoldoende is om verantwoord zorg te leveren. Er zullen daardoor lange wachtlijsten ontstaan en de kwaliteit van zorg komt in gevaar.

Ongedekte cheque
Met 4,4 miljoen euro extra verwacht Venlo er met de zorgaanbieders uit te komen. Wethouder Ben Aldewereld vraagt de gemeenteraad daarom deze maand dat geld beschikbaar te stellen. Het gaat om een ongedekte cheque, want waar dat geld vandaan moet komen, wordt nog door het college bekeken. In december moet dat duidelijk zijn en aan de raad voorgelegd worden.

Andere gemeenten
Gaat de raad niet akkoord, dan kan de gemeente geen overeenkomst sluiten met de 38 zorgaanbieders. Venlo is dan gedwongen om terug te vallen op de zorginkoop van de andere Noord-Limburgse gemeenten. Dat zou betekenen dat de gemeente zelfs nog meer miljoenen moet toeleggen en dat ze haar veranderingen om te bezuinigen en meer grip te krijgen op de zorg weer (deels) terug moet draaien.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →