Oproer over vrijwilligers op Arriva-busjes

Print
Oproer over vrijwilligers op Arriva-busjes

Afbeelding: Archief ANP

SP en Partij van de Arbeid zijn erop tegen dat op tientallen plekken in Limburg straks vrijwilligers gaan rijden op busjes van Arriva. Komend jaar komen er vier van die buurtbussen bij in Horst aan de Maas, Roermond en Venray.

Omdat de 8-persoons busjes op plekken de OV-shuttle zal vervangen, die bestuurd wordt door betaalde taxichauffeurs, maakt de provincie zich schuldig aan arbeidsverdringing, vinden SP en PvdA.

Reserveren
De shuttles worden vervangen omdat er meer gebruik van gemaakt wordt dan gedacht. Verschil met de buurtbus is dat de shuttle alleen maar tussen twee specifieke haltes rijdt en dat je vooraf moet reserveren. De buurtbus heeft een vaste dienstregeling die een volledige route rijdt langs verschillende haltes en tussen meerdere kernen. Hij wordt bestuurd door vrijwilligers.

Uithollen
Fractievoorzitter Bram Schaminee van de SP ziet dat de werkgelegenheid in het openbaar vervoer steeds verder wordt uitgehold. “Er wordt genoeg verdiend door de vervoerder en het aantal reizigers neemt toe, dan kan en moet het aantal betaalde chauffeurs dus ook groeien.”

Alternatief
Gedeputeerde Hubert Mackus zegt dat het maar om een beperkt aantal uren gaat dat de betaalde chauffeurs nu op de shuttle rijden. Buurtbussen door professionals laten besturen is niet te betalen. Volgens hem gaan met de buurtbussen de reizigers er straks op vooruit omdat er op meer plekken een bus komt. “Het gaat hier niet om de grote aantallen mensen die nodig zijn om er een lijnbus te kunnen laten rijden. Wel willen we een goed alternatief bieden.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →