Otters hier alleen welkom als ze uit zichzelf komen

Print
Otters hier alleen welkom als ze uit zichzelf komen

Afbeelding: iStock

Een meerderheid van Provinciale Staten is tegen uitzetten van de otter in Limburg.

CDA, SP, VVD, PVV en Partij van de Dieren zien niets in het uitzetten van het dier, zo bleek vrijdagavond tijdens de commissie Ruimte, Landbouw en Natuur. De otters zijn van de Statenleden wel welkom als ze op natuurlijke wijze hier naar toe komen.

Ziektes
CDA’er Rudy Tegels was onder meer bevreesd dat otters die uit het buitenland naar hier worden gehaald ziektes kunnen overbrengen op mensen. Mogelijk zou er tuberculose overgedragen kunnen worden, zo had hij ergens gehoord. Ook vroeg hij zich af wat er zou moeten gebeuren als er uitgezette otters worden aangereden. Het CDA sprak zich al eerder uit tegen uitzetten van otters.

Contract
Volgens gedeputeerde Hubert Mackus mag Ark Natuurontwikkeling otters uitzetten in Limburg op basis van een in het verleden gesloten contract. Hij zegde de partijen in de Staten toe te onderzoeken hoe hard de afspraken zijn. Ark Natuurontwikkeling wilde eigenlijk al binnen afzienbare tijd otters uitzetten.

Volgens Mackus ligt er overigens een beheerplan klaar voor otters. Als er ooit te veel komen dan worden er volgens hem dieren weggehaald. De otter verdween in de jaren zestig uit Limburg.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →