In beeld: Le moment décisif

Print

Afbeelding: REUTERS / Russell Cheyne

Brendan van den Beuken, beeldcoördinator van De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

De fotograaf ziet de oude man aan komen lopen. Stelt scherp op de man in de kilt (rok), maakt een mooie compositie en wacht op het juiste moment. ‘Le moment décisif’ zoals  fotograaf Henri Cartier Bresson dit noemt.  Dat is het beslissende moment waarop alles in een foto bij elkaar komt. De uitsnede, de lijnen, het licht, de belichting en de actie die samen de gebeurtenis het beste samenvatten. Kijk eens goed naar deze foto. De man in de zwarte jas loopt naar de man in de kilt. De ander staat stil, leunt op zijn stok, een beetje door zijn rechterknie gezakt De uitdrukking op zijn gezicht spreekt boekdelen. Blijdschap, verrassing, herkenning.

Klaproos
De mannen kennen elkaar en de sfeer straalt uit dat ze elkaar lang niet hebben gezien. Een klein detail vertelt het verhaal van deze foto. Op de bodywarmer zit een  bloemetje gespeld, een ‘poppy’. Dit is een kunststof klaproos die gedragen wordt ter herdenking van de gesneuvelde Britse militairen. In eerste instantie was dit symbool alleen bedoeld voor de Eerste Wereldoorlog, maar later gold het voor alle conflicten.

Groene baret
Een keer per jaar heeft Groot-Brittannië ‘Remembrance Day’ (Herdenkingsdag) en in aanloop daar naartoe dragen veel mensen deze poppy. De foto is genomen bij het ‘Commando Memorial’ in Schotland. Elk jaar op Remembrance Day vindt  hier een herdenking plaats waar veel veteranen bij elkaar komen. De groene baret is van de Commando-troepen. De oude heren zijn veteranen, die elkaar na een jaar weer zien. Ondanks de schoonheid en het juiste moment van de foto blijft er een vraag hangen: wat draagt de Schot onder zijn kilt? De outfit is traditioneel. De kilt is in feite niet meer dan een lange lap stof die om het middel wordt geslagen, bij elkaar gehouden door een riem. Een stuk van de stof kan om de schouders worden geslagen om in de barre Schotse Hooglanden warm te blijven.


Vroeger werd de kilt afgegooid als er gevochten moest worden. Het tasje (sporran) kreeg dan een andere functie… In de kous steekt een kleine dolk (sgian dubh). Bij officiële gelegenheden draagt men de kousen opgetrokken en casual weer afgestroopt. De dolk gaat dan in het tasje. Op internet vind ik van alles over deze traditionele kleding, maar geen sluitend antwoord op mijn vraag: wat draagt de Schot onder zijn kilt…

Reageren?   brendan.vandenbeuken@delimburger.nl       

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →