Ingestudeerde actie levert VVV punt op in De Kuip

Print

Een tackle van VVV-speler Roel Janssen op Feyenoorder Bart Nieuwkoop. Afbeelding: ANP/Pro Shots

VVV heeft zaterdag de uitwedstrijd tegen landskampioen Feyenoord gelijkgespeeld: 1-1. De ploeg kreeg welgeteld één kans en die werd benut door verdedigende middenvelder Damian van Bruggen na een ingestudeerde corner.

Maurice Steijn oefende afgelopen donderdag tijdens de besloten training op een 1-5-3-2 systeem. Dat verliep niet erg soepel, maar de coach koos er in De Kuip wel voor om deze speelwijze daadwerkelijk te hanteren. De grootste verandering was dat VVV met drie in plaats van twee centrale verdedigers kwam te spelen en slechts twee pure aanvallers: Vito van Crooij en Lennart Thy. Damian van Bruggen verving aanvoerder Danny Post als verdedigende middenvelder.

Domper
Kort voor het begin van de wedstrijd kreeg de VVV-coach meteen een domper te verwerken met het uitvallen van Moreno Rutten die zich misselijk voelde. De rechtsback werd vervangen door Jens Janse.

Verdrukking
Zoals verwacht kwamen de Venlonaren meteen in de verdrukking. Feyenoord kreeg snel kansen via Karim El Ahmadi en Nicolai Jörgensen, maar na een minuut of twintig ging de Rotterdamse storm tien minuten liggen. Jörgensen was na een klein half uur spelen weer gevaarlijk, maar VVV-doelman Lars Unnerstall bracht redding. Maurice Steijn keek ontevreden toe langs de kant en haalde linksback Leroy Labylle na 38 minuten spelen naar de kant. Met aanvaller Torino Hunte wilde de coach offensief wat meer impulsen brengen, maar het haalde weinig uit.

Scheepsrecht
Feyenoord kwam tien minuten na rust op voorsprong. Het was driemaal scheepsrecht voor Jörgensen die de bal laag en strak achter Unnerstall schoot: 1-0. Feyenoord had de wedstrijd vervolgens snel in het slot kunnen gooien, maar het was aan Unnerstall te danken dat VVV in de wedstrijd bleef. Steijn, die verdediger Janse nog wisselde voor aanvallende middenvelder Opoku een kwartier voor tijd, zag zijn ploeg aanvallend gezien tot weinig in staat.

Lees ook: Van Bruggen held van VVV: 'Een jongensdroom'

Getraind
Tot de 87e minuut, toen Clint Leemans de bal via een corner bij Damian van Bruggen bracht, op de rand van het zestienmetergebied waarna de huurling van PSV de bal onberispelijk achter Feyenoord-doelman Brad Jones schoot: 1-1. Saillant detail is dat VVV dagenlang op deze situatie heeft getraind.