Betogers tegen Zwarte Piet zijn nergens welkom

Print
Betogers tegen Zwarte Piet zijn nergens welkom

Twee bussen van de actiegroep Stop Blackface worden door tegendemonstranten tegengehouden op de A7 bij Joure Afbeelding: ANP

De leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet die zaterdag Dokkum niet in mochten tijdens de intocht van Sinterklaas, mochten later ook Weesp niet in.

Toen de waarnemend burgemeester van Weesp hoorde dat de actievoerders naar Weesp wilden om te demonstreren, kondigde hij een noodbevel af.

Waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove liet weten de veiligheid van bezoekers en demonstranten anders niet te kunnen garanderen.

Dokkum
Nadat de locoburgemeester van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, had besloten de demonstratie te verbieden, gingen de actievoerders naar Weesp. Onder begeleiding van de politie gingen de bussen richting de Randstad. Bij Purmerend kregen ze te horen dat ze niet welkom waren in Weesp en kregen ze het noodbevel uitgereikt, zei een woordvoerder van de politie. Volgens hem gingen ze verder naar Amsterdam en Rotterdam.

Vreedzaam
In Weesp demonstreerden wel enkele tientallen andere betogers. Deze demonstratie was van tevoren aangekondigd en is vreedzaam verlopen, zei een gemeentewoordvoerster.

Rotterdam
In Rotterdam blokkeerden leden van de actiegroep Stop Racisme 2017 korte tijd de Erasmusbrug. Ze hingen spandoeken op met de tekst 'Zwarte Piet is racisme' en 'Verkeer gestremd wegens racisme'. De politie haalde de demonstranten van het wegdek en dirigeerde ze naar het fietspad, zodat er weer auto's over de brug konden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →