Importauto's vaak te goedkoop door allerlei trucs

Print
Importauto's vaak te goedkoop door allerlei trucs

Afbeelding: iStock

Door gesjoemel bij de import van auto’s loopt de schatkist miljoenen mis. Met allerlei trucs drukken importeurs de waarde van de auto.

Dat scheelt volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt tientallen en misschien zelfs honderden miljoenen euro’s aan belastinginkomsten, meldt RTL Nieuws.

Voordeel
Vooral bij duurdere auto’s is een fors belastingvoordeel te halen. Dat komt door de aanschafbelasting, de bpm. In andere landen kennen ze deze belasting niet, waardoor auto’s daar duizenden euro’s goedkoper zijn. Importeer je een auto dan betaal je alsnog bpm, maar dat is dan over de waarde van de auto op dat moment.

Schade
Bij duurdere auto’s kan het ook lonen om niet uit te gaan van de boekwaarde van het voertuig, maar het te laten taxeren. Heeft een auto schade, dan valt de waarde en dus ook de te betalen belasting lager uit. Vaak gaat het volgens Omtzigt om nepschades. "Beschadigde deuren die er voor de taxatie in zijn gezet, hele ondiepe krasjes die zijn gemarkeerd om de waarde omlaag te krijgen.''
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →