'De lezer moet een verhaal als cadeautje ervaren'

© De Limburger

De Limburger is uitgeroepen tot Europese krant van het jaar. Het is een belangrijke prijs, toegekend voor de nieuwe vormgeving die deze krant vorig jaar invoerde. Artdirector Sharon Brabant: "Als we maar van de puzzels afblijven."

Will Gerritsen

Een mooie strik om een leuk ingepakt presentje. Begerenswaardig om te zien, verleidelijk om uit te pakken. Zo zou een krantenartikel zich aan zijn lezerspubliek moeten presenteren.

CadeautjeArtdirector Sharon Brabant van deze krant wil hier nog meer werk van maken. Zij is met een team van vormgevers en beeldspecialisten verantwoordelijk voor het uiterlijk van deze krant, zowel op papier als online. "Mensen lezen nieuws vaak vluchtig, zeker online. Wij proberen door vormgeving iets extra’s aan het lezen toe te voegen, het leesmoment zodanig te verrijken dat de lezer een artikel als een cadeautje ervaart: een leuk of interessant verhaal, dat prettig oogt, biedt immers meerwaarde. We willen dus het verhaal van de journalist zo goed mogelijk presenteren. Voor ons gevoel wordt deze ontwikkeling steeds belangrijker."

Gevoel of misschien wel feit: de jury van de European News Award is door de knieën gegaan voor de visuele verleidelijkheden van dit dagblad. Zondag werd bekend dat De Limburger tot Europese krant van het jaar is uitgeroepen, in de categorie regionale dagbladen. Een eerbetoon voor zijn nieuwe uiterlijk. Sharon Brabant: "Het voelt als een bekroning op de restyling die we anderhalf jaar geleden hebben doorgevoerd."

Waarom was die nieuwe look eigenlijk nodig? "De krant was mooi, maar toch ook wel redelijk gedateerd." Het nieuwe ontwerp moest kwaliteit uitstralen door rust en overzicht te bieden. Verder moest de boel worden opgefrist: lezers bleken de krant als enigszins traditioneel te ervaren.

Hipper

Sharon Brabant pakte samen met collega’s Danny Vanrompay en Monique van Vlodrop de restyling op: "We hebben vervolgens best veel op de schop genomen. Zeg maar alles. Toch moesten we de eigen identiteit van de krant behouden, om het gevoel bij de lezer te voorkomen dat hij opeens een vreemde krant in handen had."

Na de grondige modernisering was het afwachten geblazen. Zou de lezer de verbouwing wel pruimen? Zat hij er wel op te wachten? Toch reageerde het publiek precies zoals was beoogd. "De mensen vonden de nieuwe vorm heel prettig, luchtig en overzichtelijker. En wat hipper."

Sharon Brabant over deze positieve teneur: "We wilden zo veel mogelijk vernieuwen. Ja, over het algemeen houden mensen helemaal niet van verandering. Maar ze houden tegelijk wel van mooie dingen. Het is de kunst daarin een goede balans te vinden. En als we dan ook van de puzzels en strips afblijven, kom je al een heel eind."

Nieuw was dat bij een artikel vaker een foto van de journalist verschijnt. "We willen zo de krant letterlijk een gezicht geven, laten zien welke mensen de krant maken, dat we dichtbij de lezers staan. Daarmee proberen we te voorkomen dat zij de krant als een instituut ver weg van hen ervaren. Trouwe abonnees waarderen de foto’s van de journalisten, nieuwe lezers boeit het minder."

Mobieltje

Trends in de dagbladwereld? "Kranten gaan steeds meer op magazines lijken. Er is afgelopen jaren veel ruimte gekomen voor een creatievere invulling van de pagina’s. Met een papieren krant kun je meer kanten uit dan met nieuwsmedia op internet. Tegenwoordig moet digitaal nieuws op het schermpje van een mobieltje passen. Een enorme beperking. In een papieren krant kun je met bijvoorbeeld foto’s of illustraties nog eens echt knallen."