Advocate Van Rey: ‘OM moet niet ontvankelijk worden verklaard’

© ANP/Koen van Weel

Het Openbaar Ministerie heeft geen recht Jos van Rey te vervolgen en moet niet-ontvankelijk worden verklaard. Dat stelde advocaat Gitte Stevens van de Roermondse oud-wethouder bij de start van haar pleidooi bij het gerechtshof in Den Haag.

Hans Goossen en Theo Sniekers

Volgens Stevens is het strafrechtelijk onderzoek gestart op basis van valse informatie van een rancuneuze ondernemer. Het OM had gemakkelijk kunnen controleren dat die informatie onjuist was. Daarnaast zou onder verantwoordelijkheid van het OM bewust geknoeid zijn met een tap van een telefoongesprek tussen Van Rey en toenmalig staatssecretaris van justitie Fred Teeven. Daardoor zouden de rechten van Van Rey onherstelbaar zijn geschaad.

UitgeslotenAlle bewijsmateriaal dat justitie in beslag nam bij de doorzoekingen op 19 oktober 2012 moet volgens Stevens worden uitgesloten. Ten tijde van de inval was er formeel sprake van de verdenking van schending ambtsgeheim, maar dat zou onvoldoende grond zijn voor de doorzoekingen in de woning van Van Rey en die van zijn kinderen.

SchendingStevens stelde verder dat het hof niet bevoegd is te oordelen over een aantal ten laste gelegde feiten. Die zouden verband houden met zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer en dan is de Hoge Raad aan zet.

De advocate eist vrijspraak voor schending ambtsgeheim, verkiezingsfraude en ronselen. De Van Rey verweten corruptie en witwassen komen nog aan de orde.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal