Dodelijk ongeval spookrijder op A73: ‘Te weinig tijd om tunnel te sluiten’

Print

Foto: Etiënne Zegers

Rijkswaterstaat heeft zondagavond te weinig tijd gehad om de Roertunnel af te sluiten om het ongeluk met de spookrijder te voorkomen.

De tijd tussen de eerste melding van de spookrijder en het ongeval was volgens de wegbeheerder te kort om de tunnel of de A73 op een verantwoorde en veilige manier af te sluiten. Bij het tragische ongeluk kwamen de 26-jarige spookrijder en een tegemoetkomende automobiliste om het leven.

Geen tijd
"Wij kregen om 22:27 uur de melding binnen dat er een spookrijder was gesignaleerd op de A73", legt een woordvoerster van Rijkswaterstaat uit. "Dat is vervolgens aan onze verkeerscentrale doorgegeven zodat de informatie over de spookrijder meteen ook beschikbaar kwam voor de radio en de navigatiesystemen. Twee minuten later kregen we al de volgende melding, namelijk dat de aanrijding al had plaatsgevonden. Ik hoor van collega’s elders in het land dat het bij spookrijden vaker zo snel gaat. Ik snap dat mensen de vraag stellen waarom de Roertunnel of de snelweg niet is afgesloten, maar het ging allemaal zo snel dat er niet de tijd was om dat op een veilige manier te doen."

Vul hier een omschrijving van de foto in.

'Kunt niet zomaar tunnel dichtgooien'
Volgens de woordvoerster vergt het toch enige tijd om de tunnel of een weggedeelte op een veilige manier af te sluiten. "Allereerst moet je weten waar de spookrijder zich ongeveer bevindt. We hebben bij de tunnel wel camera’s maar elders op de A73 niet. En je kunt niet zomaar de slagbomen van de tunnel dichtgooien. Eerst moeten de verkeerslichten op oranje en rood en geef je met matrixborden aan dat weggebruikers de snelheid moeten minderen."

Politieonderzoek
Rijkswaterstaat maakt een analyse van de aanrijding. Ook wacht de wegbeheerder de resultaten van het politieonderzoek af. Volgens de woordvoerster is het nog te vroeg om te zeggen of bebording of andere zaken bij een op- of afrit van de snelweg aangepast moeten worden. "We weten niet eens waar de spookrijder de weg is opgegaan." 

Rijkswaterstaat betuigt medeleven met de nabestaanden van de twee slachtoffers.