Van Pol wil vrijgesproken worden van omkoping

Vastgoedondernemer Piet van Pol.© ANP

Projectontwikkelaar Piet van Pol wil volledig worden vrijgesproken van omkoping. Er is geen sprake van dat hij de oud-wethouders Jos van Rey en Tilman Schreurs heeft omgekocht, betoogde Van Pols advocaat Peer Szymkowiak woensdag tijdens het hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag.

Hans Goossen en Theo Sniekers

Door Van Pol betaalde reisjes vloeiden voort uit de vriendschap met beide Roermondenaren, stelde Szymkowiak. Dat had niets te maken met zakelijke belangen. "Onbaatzuchtigheid en vrijgevigheid past misschien niet bij een geslepen zakenman, maar wel bij Van Pol.”

StrohalmEr is volgens de advocaat ook geen spoor van bewijs dat Van Rey en Schreurs een tegenprestatie hebben geleverd voor die vrijgevigheid van de zakenman. Het Openbaar Ministerie klampt zich volgens Szymkowiak "wanhopig vast aan een strohalm” om toch maar tot een veroordeling te komen.

De rechtbank Rotterdam veroordeelde Van Pol vorig jaar tot een taakstraf van honderd uur. Van Pol heeft zich er aan gestoord dat het OM afgelopen week "leek te prijzen” dat hij daardoor grote zakelijke schade heeft geleden. Het OM zag daar in het bewijs dat "corruptie einde carrière betekent.”

Volgende week reageert het OM op de pleidooien van de advocaten van Van Rey en Van Pol.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal