Permanente bewoning op recreatieparken aangepakt

Print
Permanente bewoning op recreatieparken aangepakt

Afbeelding: Stefan Koopmans

Panningen - Het is menens. De gemeente Peel en Maas trekt 150.000 euro uit om een hardnekkig probleem op te lossen: illegale bewoning op parken als Stille Wille.

Het is een "gigantische klus", zegt burgemeester Wilma Delissen van Peel en Maas. Maar ze loopt er niet voor weg, stelt ze. De komende drie jaar wordt telkens 50.000 euro uitgetrokken om permanente bewoning op recreatieparken in de gemeente aan te pakken. Het gaat met name om Stille Wille in Meijel. Een gespecialiseerd bureau gaat tot juli 2018 meerdere controles per bungalow uitvoeren. Meteen daarna beginnen de eerste handhavingszaken. Met 50.000 euro per jaar kunnen tien zaken worden behandeld.

Complex
"Dat klinkt niet erg doortastend en valt me ook wat tegen", zegt VVD-fractievoorzitter Geert Segers. Tijdens de algemene beschouwingen vroeg hij wanneer er nu "eindelijk" eens wat aan handhaving op Stille Wille gaat gebeuren. "De complexiteit van de illegale bewoning is duidelijk. Het is ook duidelijk dat dit tijd vraagt. Maar handhaving daar waar het om huisvesting van tijdelijke arbeidskrachten gaat, lijkt ons niet zo moeilijk. Zeker niet als we zien hoe resoluut dat op andere campings aangepakt wordt."

Bewijs
Volgens burgemeester Delissen wordt wel degelijk doorgepakt. Volgens haar is het echter "erg lastig". Om aan te tonen dat buitenlandse werknemers ten onrechte op een bungalowpark verblijven, moet de gemeente daarvoor bewijs kunnen leveren. Dat betekent dat vaak ’s avonds gecontroleerd moet worden als de mensen thuis zijn. Zij geeft te kennen dat de controles zijn verricht en "de komende weken" dwangsommen worden verstuurd.

Olivier Maxime de Jong, familielid en adviseur van eigenares Sita de Jong van Stille Wille, zegt begrip te hebben voor het optreden van de gemeente. "Als de gemeente denkt dat hier iets gebeurt dat in strijd met het bestemmingsplan is, dan moet ze handhavend optreden." Hij wijst erop dat Stille Wille 153 bungalows telt. In de helft van de gevallen is permanente bewoning legaal omdat óf de bewoners een ontheffing hebben óf de bungalow. Hij wijst er voorts op dat het de eigenaren vrij staat hun bungalow te verhuren, maar dat die alleen voor recreatieve doeleinden gebruikt mag worden.

Vertrouwen
Volgens een woordvoerster van de vaste bewoners die anoniem wil blijven, worden 52 bungalows op Stille Wille gebruikt voor de opvang van arbeidsmigranten. Een bungalow biedt formeel ruimte aan vier tot zes mensen. "Of we vertrouwen hebben in de aanpak van de gemeente? We hebben de toenmalige gemeente Meijel in 1995 al gevraagd handhavend op te treden tegen arbeidsmigranten, maar tot op heden is dat nooit gebeurd."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee