Celstraffen geëist tegen hoofdrolspelers fraudezaak Limburgs ov

Oud-NS-directeur Huges arriveert bij de rechtbank.© ANP/Robin van Lonkhuijsen

Voormalig NS-directeur Timo Huges verdwijnt mogelijk voor een jaar achter de tralies. Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch die straf tegen hem geëist.

Redactie

Huges is één van de zeven verdachten die terechtstaan in het grote corruptieproces rond het Limburgs openbaar vervoer.

OliemannetjeNadat de fraude aan het licht kwam werd hij ontslagen als president-directeur. Huges heeft altijd volgehouden niets van het geknoei te hebben afgeweten. Maar volgens het OM liet hij het na om in te grijpen en gaf hij bovendien feitelijk leiding aan de hele operatie.

MiljardenklusDe zaak draait allemaal om de aanbesteding van het Limburgs openbaar vervoer tussen 2017 en 2031. Drie bedrijven waren in de race om die miljardenklus binnen te slepen: Abellio, Arriva en Veolia. Dat laatste bedrijf was de laatste tien jaar al het vertrouwde gezicht in onze provincie. De aanbesteding werd aanvankelijk gewonnen door Abellio. Maar toen uitkwam dat de dochteronderneming van de NS had gefraudeerd om de opdracht binnen te halen, ging het contract door de shredder.

De BeerRené de Beer, die als regiodirecteur van Veolia vertrouwelijke informatie zou hebben doorgespeeld aan de NS, moet als het aan justitie ligt 8 maanden de gevangenis in. Hem wordt zwaar aangerekend dat hij zijn werkgever ernstige schade heeft berokkend. Als verzachtende omstandigheid wordt wel genoemd dat hij zijn baan is kwijtgeraakt en door deze affaire nergens meer aan de slag kan in de ov-wereld.

Niet ingegrepenJeff Hoogesteger was in de tijd van de affaire directeur van Abellio-holding. Het OM verwijt ook hem, net als Huges, dat hij niet heeft ingegrepen toen hij lucht kreeg van de fraude en wil dat hij voor tien maanden de cel in gaat.

Timo Huges, René de Beer en Jeff Hoogesteger willen nog niet reageren op de eis.

BoetesAnnemarie Zuidberg, algemeen directeur bij Qbuzz-Abellio toen de fraude aan het licht kwam, hoorde 200 uur taakstraf en een boete van 40.000 euro tegen zich eisen. Haar voorganger Leon Struijk werkte na de machtswissel als adviseur voor het bedrijf en zou op die manier betrokken zijn geweest bij de omkoping. Tegen hem is 240 uur werkstraf en 50.000 euro boete geëist.

SchijnconstructieDe zesde verdachte was directeur van het bedrijfje waar René de Beer tijdelijk in dienst kwam om zo te kunnen worden ingehuurd door Abellio. Een schijnconstructie om aan gevoelige informatie te geraken, volgens justitie. Hij moet volgens het OM een werkstraf van 140 uur en een boete van 20.000 euro krijgen.

BoeteOok de NS als bedrijf staat terecht in het fraudeproces. Het staatsbedrijf moet als het aan het OM ligt een boete van drie miljoen euro betalen omdat er een bedrijfscultuur heerste waarin dit kon gebeuren. Ook had er moeten worden ingegrepen toen de omkoping aan het licht kwam.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal