OV-fraudezaak: NS beschuldigt politie van vervalsen aangifte

René de Beer (L) bij de rechtbank in Den Bosch.

René de Beer (L) bij de rechtbank in Den Bosch.© ANP/Robin van Lonkhuijsen

De politie in Maastricht heeft opzettelijk een aangifte tegen de NS en tegen oud-Veoliadirecteur René de Beer vervalst. Dat stelt de NS tijdens de rechtszaak waarin het bedrijf en vijf oud-directeuren zich moeten verdedigen tegen aanklachten van omkoping, valsheid in geschrifte en het lekken van bedrijfsgeheimen.

Paul Bots

Veolia deed vlak na het bekendworden van malversaties bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer aangifte. Oud-Veoliadirecteur René de Beer zou bij zijn overstap naar de NS bedrijfsgeheimen hebben meegenomen.

Forse straffenJustitie eiste donderdag forse straffen tegen de NS en de oud-directeuren. Volgens de NS heeft de politie echter zelf valsheid in geschrifte gepleegd. Bij diefstal van bedrijfsgeheimen mag justitie alleen vervolgen als het slachtoffer een klacht indient en om vervolging vraagt. Veolia deed wel aangifte, maar diende geen klacht in. Vervolging hoefde volgens Veolia niet per se, zo verklaarde het bedrijf later.

Lees ook: Omkoping op topniveau: dit zijn de hoofdrolspelers in de ov-fraudezaak

Datum aangepastDe klacht en het vervolgingsverzoek werden later door de Maastrichtse politie zelf toegevoegd aan het proces verbaal. Ook werd een datum op het stuk aangepast. De agente deed dat naar eigen zeggen om te voorkomen dat vervolging onmogelijk zou worden. Veolia kreeg de aanpassing nooit te horen. De aangepaste aangifte is ook niet door Veolia ondertekend. Volgens de NS is justitie daarom niet ontvankelijk.

Lees ook: Celstraffen geëist tegen hoofdrolspelers fraudezaak Limburgs ov

De zaak tegen de NS en de directeuren van de NS en NS-dochterbedrijven beleefde dinsdag de derde dag. Er zijn maximaal acht dagen voor uitgetrokken. Uitspraak wordt op 21 december verwacht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee