Arcen wil geen hoge 'stadsmuur' maar een flexibele dijk

Print
Arcen wil geen hoge 'stadsmuur' maar een flexibele dijk

In Spakenburg werd dit jaar de eerste flexibele dijk in gebruik genomen. Afbeelding: Aggéres

Arcen / Belfeld - Inwoners van Arcen willen een 2,5 meter lagere dijk met een flexibel gedeelte dat alleen bij hoogwater omhoog schuift.

Dat blijkt uit een enquête die de dorpsraad Arcen hield in het dorp. Het dorp ziet een door het Waterschap Limburg voorgestelde ‘stadsmuur’ van 18,6 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP) tussen de Maas en Arcen niet zitten. Volgens voorzitter van de dorpsraad Cecile van den Kroonenberg zou een dergelijk hoge dijk het zicht vanuit woningen aan de Maas ontnemen en het toerisme schaden. Bijvoorbeeld ondernemers met terrassen aan de Maas.

Opdrijfbaar
Een 2,5 meter lagere dijk zorgt er volgens Van den Kroonenberg voor dat bewoners aan de Maas vanuit hun tuin en woning zicht op de rivier houden. Om Arcen toch tegen hoogwater te beschermen, stelt het dorp voor een 2,5 meter hoog gedeelte ‘opdrijfbaar’ te maken. In Spakenburg werd dit jaar de eerste flexibele dijk in gebruik genomen. De constructie komt pas omhoog drijven als sprake is van hoogwater.

Voorkeur
Het Waterschap Limburg laat weten dat het voorstel van Arcen bij een aantal mogelijke alternatieven hoort. Die wil het Waterschap donderdagavond tijdens een informatieavond in accommodatie De Schans toelichten. Het Waterschap wil in overleg met het dorp in de zomer of het najaar van 2018 de voorkeursvariant bepalen. Daarna begint de planuitwerkingsfase.

Vanwege aangescherpte normen werkt het waterschap op vijftien plaatsen in Noord- en Midden-Limburg aan betere bescherming tegen hoogwater. Daar is een budget van 292 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →