Belgische steden verbieden lezingen Roermondse islamprediker

Print
Belgische steden verbieden lezingen Roermondse islamprediker

Ali Houri Afbeelding: Nieuwsuur

De Roermondse islamprediker Ali Houri mag geen lezingen meer geven in Genk en Antwerpen nadat er ophef was ontstaan over een van zijn optredens in het stadhuis van Genk.

Een item dat Nieuwsuur zaterdag uitzond over die lezing eind september houdt de gemoederen flink bezig in België. Op de beelden is te zien hoe Houri en een andere prediker onder meer oproepen om niet naar muziek te luisteren en alle plaatsen te mijden waar alcohol geserveerd wordt. “Daar staan zware straffen op”, klinkt het. Ook blijkt dat mannen en vrouwen apart van elkaar gaan zitten in de zaal.

Onderzoek
"Laten we dit toe in het Genkse stadhuis? Het zijn religieuze gekken die de bevolking tegen elkaar opzetten", reageerde staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) op de beelden. Zij eist een onderzoek "naar die haatzaaiers die vrouwen als vuil behandelen". Voorlopig zijn er echter geen aanwijzingen dat er iets onwettigs is gebeurd. 

Inhoud
Houri, die ook bekendstaat als broeder Alkhattab, geeft sinds begin september lezingen op meerdere plekken in België. Dinsdag besloot de gemeente Antwerpen om de lessen in die stad te verbieden. Niet vanwege de inhoud, maar omdat het gemeentereglement verbiedt dat alle gebouwen die eigendom zijn van de stad gebruikt worden voor religieuze of levensbeschouwelijke doelen. "Wij zijn daarin misleid door de organisatie, die zei dat het een reeks lezingen over Arabische geschiedenis betrof", zegt de verantwoordelijk wethouder Fons Duchateau tegen Het Belang van Limburg. "Dat blijkt niet te kloppen, en daarom mogen zij nu twee jaar geen aanvraag doen voor onze gebouwen."

In Genk geldt dat reglement niet, maar burgemeester Wim Dries besloot na overleg met de organisator uiteindelijk toch om ook daar de lezingen stop te zetten, gezien de commotie die is ontstaan.

Laag
Volgens Houri zelf klopt er niets van de beweringen die over hem werden gedaan in Nieuwsuur. "Mij als radicaal presenteren nadat ik je binnenliet in de wereld van jongeren die waakzaam en trots zijn op hun islamitische identiteit en daarnaast keihard hun best doen om te participeren in de samenleving en een meerwaarde te zijn en juist niet te radicaliseren is laag. Dat zegt iets over jou als medium dat elke kans om een brug te slaan juist gebruikt om de moslims of islam te bashen", schrijft hij in een post op Facebook.

Zaalvoetbal
De 37-jarige Ali Houri werd bekend vanwege zijn (internationale) zaalvoetbalcarrière. Na zijn mavodiploma, volgde hij een CIOS-opleiding en verschillende islamstudies. Hij werkte jarenlang als vakdocent lichamelijke opvoeding en als sportconsulent in Roermond. Sinds 2006 wordt hij regelmatig gevraagd als gastspreker onder de naam broeder Alkhattab. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →