‘Slager van Srebrenica’ Ratko Mladic hoort vonnis

Print
‘Slager van Srebrenica’ Ratko Mladic hoort vonnis

Ratko Mladic in 1993. Afbeelding: EPA

Het Joegoslavië-Tribunaal doet woensdagochtend uitspraak in de zaak tegen commandant Ratko Mladic van de Bosnische Serviërs in de afscheidingsoorlog die in Bosnië woedde.

De voormalige topofficier uit het Joegoslavische leger ontpopte zich in die oorlog (1992-1995) als bedreven bevelhebber en gedreven nationalist in de strijd tegen vooral de Bosnische moslims. De genocide rond het Oost-Bosnische Srebrenica, waarbij zeker 8000 mensen werden omgebracht, geldt als zijn ernstigste misdaad.

Levenslang
Hij wordt naar verwachting tot een levenslange celstraf veroordeeld, vooral wegens de moordpartijen in juli 1995 bij Srebrenica dat hij trots voor de Serviërs heroverde op wat hij 'de Turken' noemde. Mladic trok zich niets aan van de Nederlandse blauwhelmen die de moslimenclave hadden moeten beschermen. Volgens de aanklagers is Mladic er verantwoordelijk voor dat na de verovering van de moslimenclave er duizenden moslimmannen en -jongens zijn uitgemoord. Het tribunaal noemt de slachting een volkerenmoord.

'Zondebok'
Volgens veel Serviërs die hem een oorlogsheld vinden, inclusief de beklaagde zelf, is generaal Mladic tot zondebok gemaakt. Hij zou door de westerse mogendheden waar het tribunaal op drijft, ten onrechte als de grootste schurk uit de strijd worden opgevoerd.