Maastricht krijgt groot herdenkingsbos met natuurbegraafplaats

De begraafplaats aan de Tongerseweg in Maastricht.© De Limburger/Diana Scheilen

Maastricht gaat de monumentale Begraafplaats Tongerseweg opknappen en uitbreiden. Elf jaar duurde het maken van een plan en het zoeken naar geld. "Het is een lange weg geweest", verzucht wethouder André Willems.

John Hoofs

Er zijn in Nederland drie bijzondere herdenkingsbossen en dertien natuurbegraafplaatsen. Maastricht krijgt respectievelijk nummer vier en nummer veertien. Naast elkaar nog wel. Als uitbreiding van de monumentale begraafplaats aan de Tongerseweg, die de komende vijf jaar wordt omgebouwd tot een multifunctioneel rouw- en gedenkpark waar ook ruimte zal zijn voor gepaste culturele activiteiten en kunst.

Kringloop van de natuurHet herdenkingsbos is het opvallendste onderdeel van een langverwacht bedrijfsplan voor de meer dan tweehonderd jaar oude dodenakker, die als een van de mooiste van het land geldt. Het zal straks mogelijk zijn om de as van een overledene in het plantgat van een zelf gekozen boomsoort te verstrooien, om zo de terugkeer van de mens in de kringloop van de natuur te symboliseren. Door een mix van bomen op de weide moet een variatie ontstaan 'even gemêleerd als de Maastrichtse bevolking', staat in het bedrijfsplan.

InkomstenVelen koesteren de begraafplaats, maar het is ook een zorgenkind voor de stadskas. De inkomsten blijven al heel lang achter bij de onderhoudskosten. De begraafplaats moet toekomstbestendig worden. Het verlies aan inkomsten (door een sterke afname van het aantal begrafenissen) moet gecompenseerd worden met nieuw aanbod.

CrematieIn Maastricht ligt het aantal crematies van overledenen inmiddels op 70 procent en de groei houdt aan. Het klassieke graf is sterk op zijn retour. De gemeente becijferde dat de begraafplaats op termijn genoeg heeft aan de helft van het huidige oppervlak. Clusteren, herschikken en ruimen van een deel van de 14.000 graven is geboden. Dat proces neemt jaren in beslag. Daarnaast moet de stad inspelen op nieuwe ontwikkelingen als natuurgraven en het herdenkingsbos.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal