Maastricht krijgt groot herdenkingsbos met natuurbegraafplaats

Print
Maastricht krijgt groot herdenkingsbos met natuurbegraafplaats

De begraafplaats aan de Tongerseweg in Maastricht. Afbeelding: De Limburger/Diana Scheilen

Maastricht gaat de monumentale Begraafplaats Tongerseweg opknappen en uitbreiden. Elf jaar duurde het maken van een plan en het zoeken naar geld. "Het is een lange weg geweest", verzucht wethouder André Willems.

Er zijn in Nederland drie bijzondere herdenkingsbossen en dertien natuurbegraafplaatsen. Maastricht krijgt respectievelijk nummer vier en nummer veertien. Naast elkaar nog wel. Als uitbreiding van de monumentale begraafplaats aan de Tongerseweg, die de komende vijf jaar wordt omgebouwd tot een multifunctioneel rouw- en gedenkpark waar ook ruimte zal zijn voor gepaste culturele activiteiten en kunst.  

Kringloop van de natuur
Het herdenkingsbos is het opvallendste onderdeel van een langverwacht bedrijfsplan voor de meer dan tweehonderd jaar oude dodenakker, die als een van de mooiste van het land geldt. Het zal straks mogelijk zijn om de as van een overledene in het plantgat van een zelf gekozen boomsoort te verstrooien, om zo de terugkeer van de mens in de kringloop van de natuur te symboliseren. 
Door een mix van bomen op de weide moet een variatie ontstaan 'even gemêleerd als de Maastrichtse bevolking', staat in het bedrijfsplan. 

Inkomsten
Velen koesteren de begraafplaats, maar het is ook een zorgenkind voor de stadskas. De inkomsten blijven al heel lang achter bij de onderhoudskosten. De begraafplaats moet toekomstbestendig worden. Het verlies aan inkomsten (door een sterke afname van het aantal begrafenissen) moet gecompenseerd worden met nieuw aanbod.

Crematie
In Maastricht ligt het aantal crematies van overledenen inmiddels op 70 procent en de groei houdt aan. Het klassieke graf is sterk op zijn retour. De gemeente becijferde dat de begraafplaats op termijn genoeg heeft aan de helft van het huidige oppervlak. Clusteren, herschikken en ruimen van een deel van de 14.000 graven is geboden. Dat proces neemt jaren in beslag. Daarnaast moet de stad inspelen op nieuwe ontwikkelingen als natuurgraven en het herdenkingsbos. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen