In Weert is een heuse 'oliebollenoorlog' aan de gang

Print
In Weert is een heuse 'oliebollenoorlog' aan de gang

Afbeelding: Istock

Een nieuwe fase in de strijd om de oliebollenstandplaats op het Stationsplein in Weert. De gemeente verleende Tanja Lindelauf een vergunning voor een kraam, maar trok die later weer in. Gevolg: een flinke schadeclaim.

Nu Tanja Lindelauf en de gemeente Weert niet tot een vergelijk komen over gederfde inkomsten van een oliebollenkraam op het Stationsplein, is een gang naar de rechter onvermijdelijk. 

Hoogste bieder
Lindelauf was met 4555 euro begin dit jaar hoogste inschrijver voor de standplaats van een oliebollenkraam op het
Stationsplein. Oliebollenbakker Erik Verwijk die al jarenlang deze plaatst bezette, was het daarmee niet eens en stapte naar de rechter. Volgens Verwijk had het college van B en W ten onrechte zijn aanvraag voor een nieuwe vergunning afgewezen. Het college had tussentijds, zonder het de gemeenteraad te vragen, de spelregels veranderd door de nieuwe vergunning per inschrijving toe te wijzen aan de hoogste bieder. 

De rechter oordeelde dat het college de vergunningsaanvraag van Verwijk opnieuw moest beoordelen. Het college besloot daarop Verwijk de vergunning voor het Stationsplein alsnog te verlenen. Met Lindelauf zou onderhandeld worden over een schadevergoeding. Volgens Jeffrey Dauphin, zoon en woordvoerder van Lindelauf, zijn hoge kosten gemaakt voor de oliebollenkraam van zijn moeder. "Verder hebben we laten uitrekenen wat we aan omzet gedraaid zouden hebben op het Stationsplein. Dat bedrag hebben we neergelegd bij de gemeente. Die deed een voorstel dat 30.000 euro lager lag. Er viel ook niet meer over te praten."

Procederen
"De totale schade van mevrouw Lindelauf is begroot op 45.000 euro", zegt haar advocaat Sander Aben. "Het aanbod van de gemeente heeft inderdaad een hoog take-itor- leave-itgehalte. De vraag is waarom het college de vergunning toch heeft verstrekt aan Verwijk. De rechter heeft niet gezegd dat de gemeente dat zou moeten doen. We worden nu gedwongen tegen het besluit van de gemeente in beroep te gaan bij de Raad van State. Als die een uitspraak heeft gedaan, gaan we procederen over de hoogte van de schadevergoeding."

Aben vindt het ook raar dat de gemeente bij het Stationsplein weer de oude methode toepast en bij de andere twee
oliebollenkramen van de man en de zoon van Lindelauf niet. Aben: „Die moeten gewoon het hogere bedrag waarvoor ze hebben ingeschreven betalen. Het college van B en W wil op de kwestie geen commentaar leveren. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu