Tweede Kamer maakt ‘al’ na acht uur einde aan marathondebat

Print

Martin van Rooijen (50Plus) hield het 4,5 uur vol. Afbeelding: ANP/Remko de Waal

Het had zeker 35 uur moeten duren, maar de eerste termijn van het debat over de afschaffing van de wet-Hillen bleef uiteindelijk beperkt tot zo'n acht uur. De Kamer stak een stokje voor de 'filibuster' nadat PVV'er Edgar Mulder keer op keer 'niet tot de kern' wist te komen. Mede-filibuster Martin van Rooijen (50Plus) stopte zijn bijdrage na 4,5 uur.

Ruim twee van de twintig uur wist Mulder vannacht vol te praten in het debat over de afschaffing van de wet-Hillen, die een voordeel geeft aan huizenbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost. Het waren geen gemakkelijke uren voor de PVV'er, die om de haverklap tot de orde werd geroepen door vervangend Kamervoorzitter Madeleine van Toorenburg. "Ik raad u aan niet de strijd met mij aan te gaan", dreigde ze toen Mulder bij aanvang begon met het voorlezen van allerlei ontvangen e-mails.

Theater
Mulder, die vandaag jarig is, ging vervolgens ver terug in de geschiedenis. Dat leidde tot irritatie bij Kamerleden. "Dit is puur theater. Daar maak ik bezwaar tegen", zei Eppo Bruins van de ChristenUnie toen Mulder over de Romeinse politicus en redenaar Cicero begon. Van Toorenburg - en later medevervanger Vera Bergkamp - had hem toen al een aantal keer verzocht 'tot het fiscale deel' van zijn betoog te komen. 

Tegen 04.00 was de Kamer zijn geduld kwijt. VVD-Kamerlid Aukje de Vries deed een ordevoorstel om de spreektijd te beperken. Over dat voorstel moest hoofdelijk worden gestemd. Uiteindelijk waren er 78 leden voor, alleen Mulder was tegen. De PVV-fractie was niet aanwezig bij de stemming. 

Hele kunst
Meer te spreken waren de Kamerleden over de inbreng van Martin van Rooijen (50Plus), eerder op de avond. Hoewel Van Rooijen uiteindelijk maar 4,5 uur van de aangevraagde 15 uur vol wist te krijgen, was zijn bijdrage volgens zijn collega's 'inhoudelijk en stevig'. "Zo zie je maar, zo'n filibuster is een hele kunst", merkte Henk Nijboer (PvdA) op. De 75-jarige Van Rooijen haalde, gewapend met een handvol dropjes voor zijn stem, onder meer herinneringen op aan de tijd dat hij staatssecretaris was in het kabinet-Den Uyl (1973-1977), las brieven van boze burgers voor en krantenartikelen. Hij vindt dat de afschaffing van de wet er door het kabinet wordt 'doorgedouwd' en spreekt van een onzorgvuldige procedure. Hij kreeg op dit punt bijval van de PvdA, SP en GroenLinks.

'Aflosboete'
De wet-Hillen geeft mensen die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost een financieel voordeel. Het kabinet wil de regeling vanaf 2019 over een periode van dertig jaar afschaffen. De tegenstanders spreken van een 'aflosboete'. Om de verandering in 2019 in gang te zetten moet er deze week in de Tweede Kamer over worden gestemd. Met de lange spreektijd (filibuster heet deze tactiek in de VS) wilden PVV en 50PLUS dit verhinderen en een jaar uitstel bewerkstelligen.