Inwoners Landgraaf stemmen over fusie met Heerlen

Print
Inwoners Landgraaf stemmen over fusie met Heerlen

Afbeelding: Archief ANP

Landgraaf - In Landgraaf zijn woensdagmorgen om half acht de stembureaus geopend voor het referendum over de eventuele fusie met Heerlen.

De ruim 31.000 stemgerechtigden kunnen tot negen uur ’s avonds terecht in 22 stembureaus. Ze krijgen drie vragen voorgelegd, waarvan er één verplicht ingevuld moet worden: bent u voor of tegen een herindeling tussen Landgraaf en Heerlen?

Facultatief
De twee andere vragen zijn facultatief. Ze gaan over een intensievere samenwerking met andere gemeenten, waarbij Landgraaf zelfstandig blijft, en 'bent u voor of tegen een herindeling met meer gemeenten dan alleen Landgraaf en Heerlen?'

Gevoelig
De eventuele fusie met Heerlen ligt in Landgraaf gevoelig. Een meerderheid van de gemeenteraad van Landgraaf is tegen, maar Provinciale Staten hebben in juli groen licht gegeven voor de herindeling. Het wetsvoorstel wordt nog dit jaar door de Tweede en Eerste Kamer behandeld.

Weerstand
Het is niet de eerste keer dat Landgraaf met een herindeling te maken heeft. De huidige gemeente is in 1982 ontstaan na een fusie van Schaesberg, Nieuwenhagen en Ubach over Worms. De fusie destijds kon rekenen op grote weerstand van de bevolking. Van een breed verzet is momenteel nauwelijks sprake.

Grootste
De voorstanders van zelfstandigheid hebben zich verenigd in de stichting Burgercomité Zelfstandig Landgraaf. De stichting Voor Fusie ziet het liefste dat het tot een samensmelting komt, waarmee de grootste gemeente van Limburg zou ontstaan.

De officieuze uitslag van het referendum wordt woensdagavond rond tien uur, half elf verwacht. De uitslag is overigens niet bindend, maar het resultaat wordt meegenomen bij het nemen van een definitief besluit.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →