Geen celstraf, wel geldboete voor directeur Edelchemie

Print
Geen celstraf, wel geldboete voor directeur Edelchemie

Het terrein van Edelchemie in 2013. Afbeelding: Archief De Limburger

Directeur Leo Nevels (83) van recyclingbedrijf Edelchemie in Panheel krijgt een geldboete van 25.000 euro.

Dat heeft de rechtbank in Roermond dinsdag beslist.

De rechtbank legde de echtgenote van Nevels geen straf op. De twee zonen, Ruud en Alberto, werden vrijgesproken. Het bedrijf Edelchemie kreeg een geldboete van 25.000 euro opgelegd. 

Illegale opslag
Nevels stond samen met zijn vrouw en twee zonen terecht voor illegale opslag van afvalstoffen en handelingen waardoor bodemverontreiniging kon ontstaan op het terrein van het bedrijf in Panheel. De directeur van het in 2005 gesloten recyclingbedrijf hoorde eerder zestien maanden celstraf tegen zich eisen. Tegen de echtgenote had de officier van Justitie twee maanden gevangenisstraf gevorderd. Nevels’ zoon Ruud wilde Justitie twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk, de cel in. Tegen de andere zoon Alberto had Justitie tien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk geëist.

Geldboetes
Naast de celstraffen voor de verdachten werden er ook geldboetes geëist: 125.000 euro voor Edelchemie en hetzelfde bedrag voor het ernaast gelegen bedrijf Phoenica. Van Edelchemie Benelux wilde het Openbaar Ministerie 75.000 euro zien.

Geruchtmakend
De geruchtmakende milieustrafzaak heeft zich vijf jaar voortgesleept. Onder meer door ziekte van rechters werden geplande zittingsdagen enkele keren uitgesteld. Advocaat Theo Linssen van Edelchemie stelde in zijn pleidooi onlangs dat zijn cliënten niets te verwijten viel. Het bedrijf heeft na sluiting van het terrein twaalf jaar geleden volgens hem alleen maar op verzoek van de provincie het terrein met afvalstoffen en waterbassins beheerd.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →