Ophef rond 'antisemitische' complotdenker die naar Maastricht komt

Print
Ophef rond 'antisemitische' complotdenker die naar Maastricht komt

Afbeelding: De Limburger

De twaalf uur durende presentatie van de Britse schrijver en complotdenker David Icke, aanstaande zaterdag in het MECC Maastricht, gaat door. Er is op dit moment ophef in Engeland waar een optreden van Icke in Old Trafford, het voetbalstadion van Manchester United, vorige week op het laatste moment werd afgelast wegens klachten dat Icke antisemitische denkbeelden zou verspreiden.

Het MECC laat weten op de hoogte te zijn van de afgelasting in Manchester. “Dat David Icke controversieel is, is bekend, maar daar staat het MECC open voor. In samenspraak met de politie en gemeente hebben wij daarom besloten het optreden van David Icke in MECC Maastricht door te laten gaan zaterdag”, aldus de afdeling communicatie.

Beschamend
Icke had volgens de Britse pers onder een andere naam een suite geboekt in Old Trafford.  Daar konden fans, die tot 190 euro per kaartje hadden betaald, naar hem luisteren. Icke noemde de afgelasting door Manchester United 'beschamend' en het gevolg van acties van 'een ultra-zionistische haatgroep'.

Lees ook: 'Kan het onzichtbare kwaad over ons overwonnen worden?'

Klachten
De klachten waren afkomstig van de Campaign Against Antisemitism in Londen. Parlementslid Kate Green (Labour) steunde de oproep tot de boycot van Icke. Eerder dit jaar werden ook optredens van Icke in Duitsland geannuleerd vanwege zijn ideeën.

Antisemitisme 
Hoewel Icke ontkent dat hij een antisemiet is, heeft hij in boeken en blogs vraagtekens gezet bij de (omvang van) de Holocaust. Ook aanvaardt hij de beruchte vervalsing De Protocollen van de wijzen van Zion als authentiek en schreef hij essays als Was Hitler a Rothschild?

Illuminati
Zijn voornaamste theorie behelst het bestaan van een onzichtbare wereldregering, de Illuminati, die weer zou bestaan uit afstammelingen van een buitenaardse, reptilliaanse beschaving.

World Wide Wake Up Tour
Icke eindigt zaterdag zijn World Wide Wake Up Tour in Maastricht. De zaal zal, is de verwachting, voor een groot deel gevuld zijn met Duitsers die hem in eigen land niet kunnen zien. In een reactie van het MECC staat verder dat Icke 'met deze wereldtournee op plekken over de hele wereld gestaan, waaronder New York en Sydney. Dit had nooit gekund als zijn verhaal daadwerkelijk antisemitisch zou zijn. Ook MECC Maastricht keurt vanzelfsprekend iedere vorm discriminatie af'.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen