Ziekenhuis verwijderde baarmoeder van vrouw met kinderwens

© De Limburger

Een gynaecoloog van ziekenhuis VieCuri heeft de baarmoeder van een 35-jarige Poolse vrouw met een kinderwens verwijderd terwijl zij dit niet wilde.

Daan de Hulster

Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Limburg.

SchadevergoedingVieCuri Medisch Centrum, dat vestigingen in Venlo en Venray heeft, moet de vrouw een schadevergoeding van 33.700 euro betalen. De gynaecoloog kreeg een waarschuwing van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven omdat hij volgens deze instantie niet aan zijn informatieplicht voldeed.

Gezin stichtenDe toen 35 jaar oude vrouw werd begin augustus 2013 vanwege een verzakking van haar baarmoeder en menstruatieklachten door de huisarts doorverwezen naar de gynaecoloog van het VieCuri. De vrouw had toen al twee kinderen, maar wilde met haar nieuwe partner een gezin stichten.

TolkOmdat de vrouw geen Nederlands spreekt, traden haar werkgever en partner in het ziekenhuis op als tolk. De gynaecoloog stelde de vrouw voor een pessarium te plaatsen, omdat een operatie de verzakking niet met zekerheid ongedaan zou maken. De vrouw koos desondanks voor een operatie. Ze kreeg in het Nederlands geschreven brochures mee naar huis.

Niet gemeldNa de operatie op 7 november 2013 ontdekten de Poolse vrouw en haar partner dat haar baarmoeder was verwijderd. De vrouw ging er vanuit dat bij de operatie haar baarmoeder zou worden opgehangen. Tijdens de zitting in de rechtbank bleek dat de gynaecoloog niet wist waarom de vrouw geen pessarium wilde en dat hij niet had gevraagd welke operatie de vrouw voor ogen had. Ook vroeg hij niet of ze anticonceptiemiddelen gebruikte en of zij nog een kinderwens had. Eveneens is de vrouw niet expliciet gemeld dat ze na de operatie geen kinderen meer zou kunnen krijgen.

AannamesDe rechtbank concludeert dat de informatievoorziening door de gynaecoloog gebaseerd was op aannames en dat hij niet voldoende heeft gecontroleerd of deze klopten. De rechtbank vindt dat de man niet aan zijn zorgplicht jegens de vrouw heeft voldaan. VieCuri moet daarom een schadevergoeding van 33.700 euro betalen.

SpijtHet Medisch Tuchtcollege volstaat met een waarschuwing omdat de gynaecoloog na het voorval adequaat handelde. Zo zocht hij de vrouw en haar partner direct op, betuigde hij spijt en bood hij psychologische begeleiding aan. Ook is er een calamiteitenmelding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en zijn verbeteringen in de dossiervoering toegepast.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal